Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Лая йога

Лая йога

Лая йога

Лая йога е форма на йога, която се фокусира върху слушане на Нада или вътрешни звуци, които могат да се чуят дори със запушени уши. Нада има няколко различни варианти, като се започне от жужене на пчели и се стигне до звуци наподобяващи морските вълни. Като се фокусирате върху Надите умът ви ще се освободи от напрежението и ще забрави за всички неща около вас, които ви разсейват. Надите обаче могат да се чуят само от онези, които са запознати и имат опит с Пранаяма.

Лая йога ще ви помогне да минете през трудностите и да преодолеете негативните моменти в живота си. Поради това тя се нарича още „Йога на абсорбацията”. Посредством Лая йога умът ви ще се потопи в себе си, а това ще доведе до положителен ефект за вас в духовен план. Освен това посредством този стил йога могат да бъдат преодолени определени кармични зависимости.

Духовната цел на Лая йога е да се постигне Ананда, състояние на мирно блаженство и безусловно щастие. Посредством Лая йога вие можете да достигнете до Турия или четвъртата степен на съзнанието. По този начин вие можете да се обедините с Бог и да станете едно цяло с Божието съзнание. При достигането на по-високите нива на съзнание, практикуващите трябва да бъдат внимателни в отношенията си с Бог и духовете.

Лая йога може да бъде тантрическа или ведическа, поради това тя може да бъде Тантрика лая йога и Вайдика лая йога. Лая йога се фокусира върху мантри, мудри, и янтри по време на тренировките. Различните пози, които се практикуват в седнало, изправено или легнало положение се извършват в съчетание с молитви, визуализация и дихателни техники.

Лая йога по своето същество е мистичен метод, който се счита за най-високият етап на Хатха йога и един от Великите духовни пътища. В Лая йога се използват практики и концепции на Тантра йогата. Нещо повече концепцията за Кундалини – Шакти или силата на змията се признава и се стреми тя да бъде събудена от всеки, който практикува Лая йога.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2568

Препоръчани продукти

Коментари за Лая йога

  Подобни статии

  Бикрам йога

  Бикрам йога

  Бикрам йога – 26-те пози, които се изпълняват в жегата Бикрам йога носи името на своя основател Бик...
  Ащанга йога

  Ащанга йога

  Ащанга йога – осемте разклонения на йога на Патанджали Ащанга йога е стилът йога, който е разработе...
  Силова йога

  Силова йога

  Заредете тялото си със силова йога Силовата йога е западния вариант на индийската Ащанга йога. Тя п...
  Гола йога

  Гола йога

  Както добре знаете Йога е обединение на тялото, ума и духа. Тази практика, която е на 5 хиляди годин...
  Вини йога

  Вини йога

  Йогата е придобила голяма популярност по целия свят, заради умствените и физическите ползи за хората...
  Бхарата йога

  Бхарата йога

  Бхарата йога означава прецизност в подреждането. Герт Ван Льовен, който е основател и директор на ин...