Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Лая йога

Лая йога

Лая йога

Лая йога е форма на йога, която се фокусира върху слушане на Нада или вътрешни звуци, които могат да се чуят дори със запушени уши. Нада има няколко различни варианти, като се започне от жужене на пчели и се стигне до звуци наподобяващи морските вълни. Като се фокусирате върху Надите умът ви ще се освободи от напрежението и ще забрави за всички неща около вас, които ви разсейват. Надите обаче могат да се чуят само от онези, които са запознати и имат опит с Пранаяма.

Лая йога ще ви помогне да минете през трудностите и да преодолеете негативните моменти в живота си. Поради това тя се нарича още „Йога на абсорбацията”. Посредством Лая йога умът ви ще се потопи в себе си, а това ще доведе до положителен ефект за вас в духовен план. Освен това посредством този стил йога могат да бъдат преодолени определени кармични зависимости.

Духовната цел на Лая йога е да се постигне Ананда, състояние на мирно блаженство и безусловно щастие. Посредством Лая йога вие можете да достигнете до Турия или четвъртата степен на съзнанието. По този начин вие можете да се обедините с Бог и да станете едно цяло с Божието съзнание. При достигането на по-високите нива на съзнание, практикуващите трябва да бъдат внимателни в отношенията си с Бог и духовете.

Лая йога може да бъде тантрическа или ведическа, поради това тя може да бъде Тантрика лая йога и Вайдика лая йога. Лая йога се фокусира върху мантри, мудри, и янтри по време на тренировките. Различните пози, които се практикуват в седнало, изправено или легнало положение се извършват в съчетание с молитви, визуализация и дихателни техники.

Лая йога по своето същество е мистичен метод, който се счита за най-високият етап на Хатха йога и един от Великите духовни пътища. В Лая йога се използват практики и концепции на Тантра йогата. Нещо повече концепцията за Кундалини – Шакти или силата на змията се признава и се стреми тя да бъде събудена от всеки, който практикува Лая йога.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2730

Препоръчани продукти

Коментари за Лая йога

    Подобни статии