Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Хатха йога

Хатха йога

Хатха йога

Хатха йога – Йогата на позите

Това което повечето хора наричат просто йога, всъщност е Хатха йога. Това е система от йога въведена от Йоги Сватмарана, който е бил йогийски мъдрец, живял през 15-ти век в Индия. Този стил йога е най-популярните в света и от него произтичат няколко други стила йога, като Силова йога, Бикрам йога, Аштанга йога и Кундалини йога. Думата „Хатха” идва от санскрит и означава „Ха” – което означава слънце и „Тха” – което означава луна. По този начин в Хатха йогата се обединяват двете противоположности положителното (слънцето) и отрицателното (луната). Този стил йога се съсредоточва върху третия клон Асана и четвъртият клон Пранаяма от Осемте клона на йогата.

Хатха йога се опитва да постигне баланс между тялото и ума, чрез освобождаването на по-фините духовни елементи на ума посредством физически пози или Асани, дихателни техники и медитация.

Асаните са различни позиции на тялото, които са предназначени да подобрят здравето и да премахнат физическите болестите и техните причинители. Думата „Асана” на санскрит означава „място”, което се отнася не само за физическото състояние на тялото, но и положението на тялото и връзката му с божествеността. Асаните отначало били предназначени за медитация, тъй като могат да ви накарат да се чувствате спокойни за дълъг период от време. Редовното практикуване на Асаните ще ви осигури гъвкавост, заздравяване на мускулната система и костите. Ще постигнете и други не физически придобивки, като развитие на силата на волята и концентрацията.

Пранаяма означава „Прана” – жизнената сила или източника не енергия и „Аяма” – контрол. Това е науката за контрол на дишането. Това е важна част от Хатха йога, защото йогите в миналото вярвали, че тайната за контролирането на човешкият ум може да бъде разгадана посредством контролирането на дишането. Практикуването на Пранаяма може да ви помогне да отключите спящите енергии във вашето тяло.

Практикуването на Хатха йога може да ви помогне да разкриете физическия и психическия си потенциал. Като изпълнявате Асаните вие ще получите гъвкавост и сила и ще се научите да бъдете по-спокойни, когато сте подложени на стресови ситуации. Релаксиращите упражнения на Хатха йога ще отворят енергийни канали, които от своя страна позволяват на духовната енергия да се движи свободно. Някои пози от Хатха йога масажират и тонизират вътрешните органи, което помага за преодоляване на заболявания, като диабет, артрит и хипертония. Те балансират и секрецията на вътрешните жлези в тялото. Пранаяма може да ви помогне да се излекувате и от астма и бронхит.

Хатха йога може да ви помогне да се справите със стреса, да облекчи напрежението и да се справи с тревожността и депресията. По-важното е, че Хатха йога ще ви помогне да фокусирате ума си с което ще достигнете до целенасочено състояние, което да ви подготви за медитация и в крайна сметка ще ви помогне в търсенето на просветление.

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 4 оценки
прегледи 10406

Препоръчани продукти

Коментари за Хатха йога

    Подобни статии

    Халасана – Поза Рало

    Халасана – Поза Рало

    Халасана (Halasana) – Поза Рало Изпълнение на позата стъпка по стъпка От поза Саламба Шарвангаса...