Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Раджа йога

Раджа йога

Раджа йога

Раджа йогата буквално означава царска йога. Тя е система на йога от Патанджали и неговите Йога Сутри. Тя се занимава предимно с фокусирането на ума и постигането на баланс в живота, посредством медитация или фокусирането директно към Господ.

Практикуването на Раджа йога се фокусира върху ума, който е цар на психо-физическата структура. Практикуването на Хатха йога е една от първите важни стъпки, които ще ви подготвят към йога медитацията. Други форми на самодисциплина и пречистване на физическото тяло е това да се отървем от вредните стари навици, като алкохол и цигари и обръщане на специално внимание на вашите действия, мисли и реч. Чрез практикуването на всичко това хората могат да достигнат до по-дълбока форма на йога, каквато е медитацията.

Целта на Раджа йога е да контролира всички форми на мисловни вълни и психични изменения. Тя започва своята Садхана с ума и може да включва минимално количество Асани и Пранаями.

Раджа йогата също се нарича Ащанга йога или Осемте духовни пътя в йогата. Това се отнася до осемте аспекта на пътя, който трябва да се премине. Осемте духовни пътя в Ащанга йога са следните:

 1. Яма – отнема бруталността в човешката природа, посредством самоконтрол и практикуване на кодекса за поведение. Яма има пет части, включително Ахимса (ненасилие), Сатя (истина), Астея (да не се краде), Брахмачария (безбрачие или въздържание) и Апариграха (да не бъдете алчни).
 2. Нияма – това са ритуали при които се практикува медитация с етично съвършенство. Нияма се свързва с обреди и ритуали на петте канони, които са Сауча (вътрешна и външна чистота), Сантоша (задоволство), Тапас (аскетизъм), Свадхияна (изучаване на религиозни книги и повторения на мантри)  и Ишварапранидхана (самостоятелно предаване на Бог и неговата воля). Всичко това трябва да бъде изпълнено, за да се достигне до плодовете на йога медитацията.
 3. Асана – това е физическата активност и позите за йога-медитация. Чрез Асаните се отнема напрежението и се повишава концентрацията по време на медитация.
 4. Пранаяма – правилното дишане, което се използва в йогата с цел да се регулира жизнената сила. Дишането подпомага поддържането на хармония между тялото и ума.
 5. Пратяхара – повишава концентрацията и премахва отвличането на вниманието. Чрез вътрешна духовна сила и силата на волята, сетивата и ума се изключват от външния свят и се фокусират върху медиативните действия.
 6. Дхарана – контролиране на ума посредством съсредоточаване върху Трикути (разстоянието между двете вежди).
 7. Дхаяна – тиха медиативна дейност, която води до Самадхи.
 8. Самадхи – състояние на блаженство и свръхсъзнание. Премахва петте Клешас (оскърбления), които са Авидя (невежество), Асмита (егоизъм), Рага-Двеша (харесване и нехаресване) и Абхинивеша (придържане към светския живот). Когато тези неща бъдат премахнати се постига Самадхи.

Тези научно подредени осем духовни пътя са възходящи стъпки, през които човек минава, за да достигне до реалната Божествена природа, което е действителната цел Раджа йога.

Раджа йога може да изисква учител или ментор, който да ви помага по време на процеса и да ви напътства, когато лесно променяте мислите си или просто изпитвате халюцинации. Ако сте на правилния път Раджа йога ще фокусира мислите ви върху третото око (Аджа), което се намира в центъра на долната част на челото. Посредством Раджа йога тялото и ума ви ще бъдат балансирани. Мислите ви ще бъдат освободени от притесненията и ще се превърнат в чисто съзнание, свобода, блаженство и единство с Вселената.

 

Рейтинг: 4.7/5 на базата на 3 оценки
прегледи 5140

Препоръчани продукти

Коментари за Раджа йога

  Подобни статии

  Дандасана – Поза жезъл

  Дандасана – Поза жезъл

  Дандасана (Dandasana) – Поза жезъл Изпълнение на позата стъпка по стъпка Седнете на пода със съб...
  Маричиасана І

  Маричиасана І

  Маричиасана І (Marichyasana I) – Поза посветене на мъдреца Маричи Маричи е пра-дядото на Ману, веди...
  Маричиасана ІІІ

  Маричиасана ІІІ

  Маричиасана ІІІ (Marichyasana III) Маричи буквално означава лъч светлина. Маричи е син на Брама. То...
  Пашасана – Поза примка

  Пашасана – Поза примка

  Пашасана (Pasasana) – Поза примка Тази поза е подходяща за средно напреднали йоги. Първо ще разглед...