Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Кундалини йога

Кундалини йога

Кундалини йога

Кундалини йога – събуждането на енергията Кундалини

Кундалини е стил в йогата, който се концентрира върху пробуждането на енергията, която се намира в основата на гръбначния стълб. Поради тази причина Кундалини йога се смята за най-мощната форма на йога известна днес. Тази енергия има формата на навита змия, откъдето идва и наименованието Кундалини, което на санскрит означава „навита”. Целта на Кундалини йогата е да се събуди тази „змия” и да се раздвижи нагоре по гръбначния ви стълб чак до мозъка. Това от своя страна ще ви доведе до възвишено състояние на екстаз и осъзнатост.

Кундалини йога е представена на западния свят през 1969г. от Йоги Бхаджан. Практикуването на Кундалини йога включва йога пози и медитация, но се фокусира най-вече върху пеенето на Мантри и Пранаяма.

Веднъж след като Кундалини (енергията във форма на змия) се събуди, тя преминава през различните Чакри или центрове на съзнание, които се намират в човешкото тяло. Има общо седем Чакри, като всяка от тях когато бъде стимулирана, предоставя определена сила или опит.

За да разберете по-добре движението на енергията Кундалини трябва да имате достатъчно добри познания върху нервната система , особено в областта на гръбначния мозък. Това е така, защото се смята, че седемте чакри се намират в тази част на тялото.

Как можете да събудите Кундалини в тялото си? Това може да стане по следните начини:

 • Посредством практикуването на Асани, Пранаяма и Мантри.
 • Концентрация и умствени тренировки.
 • Практикуване на Хатха йога, Бхакта йога и Джнана йога.
 • Себеотрицание и интелектуално търсене.
 • Посредством помощта на гуру.

От гореспоменатите методи последният е и най-важният. Ако се опитвате насила да събудите Кундалини, без помощта на гуру, това може да има опасни последици за вас и може да доведе до някой от следните симптоми:

 • Умствено объркване
 • Главоболие и чувство на тежест в главата
 • Психоза
 • Интензивни промени на настроението
 • Епилепсия или други неволеви движения на тялото
 • Стрес
 • Депресия
 • Неравномерно дишане
 • Неморално поведение

Поради това Кундалини никога не трябва да се събужда насила. Също като истинска змия тя ще ви захапе, ако я провокирате. Гуруто като един професионален укротител на змии ще ви напътства как да укротите и подчините тази змия.

Всъщност събуждането на Кундалини не отнема много усилия. Единствените неща от които имате нужда са постоянство, търпение и отдаденост на практиките. След като събудите тази енергия ще почувствате разнообразие от приятни и не чак толкова приятни преживявания. Положителните преживявания са приятното гъделичкане по протежение на гръбначния мозък, изблиците на радост и трансцедентални видения. Отрицателните преживявания могат да се проявят под формата на треперене, горещи вълни, болки в областите на отделните чакри и нервност. Някои йоги казват, че събуждането на Кундалини е началото на пътя, който води към просветление.

Заради нещата изброени по-горе Кундалини йога се смята за най-мощния вид йога, който познаваме. Някои дори го наричат майката на всички стилове йога. Неговото действие може да бъде много силно и полезно, но може да бъде и вредно, ако не се изпълнява правилно.

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 4 оценки
прегледи 12215

Препоръчани продукти

Коментари за Кундалини йога

  Подобни статии

  Будхи йога

  Будхи йога

  Осемте духовни пътя на Патанджали са Яма, Нияма, Асана, Пранаяма, Пратяхара, Дхарана, Дхяна, Самадхи...
  Дан йога

  Дан йога

  Дан йога – Фокусиране върху ума и разклоненията Когато чуете думата йога, това което обикновено изн...
  Натя йога

  Натя йога

  Натя йога, която е по-известна, като танцова йога е комбинация от Карма йога, Бхакти йога и съдържа ...
  Даоистка йога

  Даоистка йога

  Даоистката йога е комбинация от упражнения и стречинг, които ви позволяват да синхронизирате дишанет...
  Йога на стол

  Йога на стол

  Йогата е ценна и поддържаща практика не само за хората, които се грижат за другите, но и за тези, ко...
  Дзен йога за двойки

  Дзен йога за двойки

  Светът днес е пълен с равен брой възможности за хармония и спорове. Понякога изглежда, че нехармонич...