Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Кундалини йога

Кундалини йога

Кундалини йога

Кундалини йога – събуждането на енергията Кундалини

Кундалини е стил в йогата, който се концентрира върху пробуждането на енергията, която се намира в основата на гръбначния стълб. Поради тази причина Кундалини йога се смята за най-мощната форма на йога известна днес. Тази енергия има формата на навита змия, откъдето идва и наименованието Кундалини, което на санскрит означава „навита”. Целта на Кундалини йогата е да се събуди тази „змия” и да се раздвижи нагоре по гръбначния ви стълб чак до мозъка. Това от своя страна ще ви доведе до възвишено състояние на екстаз и осъзнатост.

Кундалини йога е представена на западния свят през 1969г. от Йоги Бхаджан. Практикуването на Кундалини йога включва йога пози и медитация, но се фокусира най-вече върху пеенето на Мантри и Пранаяма.

Веднъж след като Кундалини (енергията във форма на змия) се събуди, тя преминава през различните Чакри или центрове на съзнание, които се намират в човешкото тяло. Има общо седем Чакри, като всяка от тях когато бъде стимулирана, предоставя определена сила или опит.

За да разберете по-добре движението на енергията Кундалини трябва да имате достатъчно добри познания върху нервната система , особено в областта на гръбначния мозък. Това е така, защото се смята, че седемте чакри се намират в тази част на тялото.

Как можете да събудите Кундалини в тялото си? Това може да стане по следните начини:

 • Посредством практикуването на Асани, Пранаяма и Мантри.
 • Концентрация и умствени тренировки.
 • Практикуване на Хатха йога, Бхакта йога и Джнана йога.
 • Себеотрицание и интелектуално търсене.
 • Посредством помощта на гуру.

От гореспоменатите методи последният е и най-важният. Ако се опитвате насила да събудите Кундалини, без помощта на гуру, това може да има опасни последици за вас и може да доведе до някой от следните симптоми:

 • Умствено объркване
 • Главоболие и чувство на тежест в главата
 • Психоза
 • Интензивни промени на настроението
 • Епилепсия или други неволеви движения на тялото
 • Стрес
 • Депресия
 • Неравномерно дишане
 • Неморално поведение

Поради това Кундалини никога не трябва да се събужда насила. Също като истинска змия тя ще ви захапе, ако я провокирате. Гуруто като един професионален укротител на змии ще ви напътства как да укротите и подчините тази змия.

Всъщност събуждането на Кундалини не отнема много усилия. Единствените неща от които имате нужда са постоянство, търпение и отдаденост на практиките. След като събудите тази енергия ще почувствате разнообразие от приятни и не чак толкова приятни преживявания. Положителните преживявания са приятното гъделичкане по протежение на гръбначния мозък, изблиците на радост и трансцедентални видения. Отрицателните преживявания могат да се проявят под формата на треперене, горещи вълни, болки в областите на отделните чакри и нервност. Някои йоги казват, че събуждането на Кундалини е началото на пътя, който води към просветление.

Заради нещата изброени по-горе Кундалини йога се смята за най-мощния вид йога, който познаваме. Някои дори го наричат майката на всички стилове йога. Неговото действие може да бъде много силно и полезно, но може да бъде и вредно, ако не се изпълнява правилно.

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 4 оценки
прегледи 10256

Препоръчани продукти

Коментари за Кундалини йога

  Подобни статии

  Хатха йога

  Хатха йога

  Хатха йога – Йогата на позите Това което повечето хора наричат просто йога, всъщност е Хатха йога. ...
  Анусара йога

  Анусара йога

  Има няколко вида йога, които са придобили световна известност и един от тях е сърдечно ориентираната...
  Крипалу йога

  Крипалу йога

  Крипалу йога е вид Хатха йога, който съчетава традиционните пози с дихателни техники, упражнения по ...
  Бикрам йога

  Бикрам йога

  Бикрам йога – 26-те пози, които се изпълняват в жегата Бикрам йога носи името на своя основател Бик...
  Ащанга йога

  Ащанга йога

  Ащанга йога – осемте разклонения на йога на Патанджали Ащанга йога е стилът йога, който е разработе...
  Силова йога

  Силова йога

  Заредете тялото си със силова йога Силовата йога е западния вариант на индийската Ащанга йога. Тя п...