Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Кундалини йога

Кундалини йога

Кундалини йога

Кундалини йога – събуждането на енергията Кундалини

Кундалини е стил в йогата, който се концентрира върху пробуждането на енергията, която се намира в основата на гръбначния стълб. Поради тази причина Кундалини йога се смята за най-мощната форма на йога известна днес. Тази енергия има формата на навита змия, откъдето идва и наименованието Кундалини, което на санскрит означава „навита”. Целта на Кундалини йогата е да се събуди тази „змия” и да се раздвижи нагоре по гръбначния ви стълб чак до мозъка. Това от своя страна ще ви доведе до възвишено състояние на екстаз и осъзнатост.

Кундалини йога е представена на западния свят през 1969г. от Йоги Бхаджан. Практикуването на Кундалини йога включва йога пози и медитация, но се фокусира най-вече върху пеенето на Мантри и Пранаяма.

Веднъж след като Кундалини (енергията във форма на змия) се събуди, тя преминава през различните Чакри или центрове на съзнание, които се намират в човешкото тяло. Има общо седем Чакри, като всяка от тях когато бъде стимулирана, предоставя определена сила или опит.

За да разберете по-добре движението на енергията Кундалини трябва да имате достатъчно добри познания върху нервната система , особено в областта на гръбначния мозък. Това е така, защото се смята, че седемте чакри се намират в тази част на тялото.

Как можете да събудите Кундалини в тялото си? Това може да стане по следните начини:

 • Посредством практикуването на Асани, Пранаяма и Мантри.
 • Концентрация и умствени тренировки.
 • Практикуване на Хатха йога, Бхакта йога и Джнана йога.
 • Себеотрицание и интелектуално търсене.
 • Посредством помощта на гуру.

От гореспоменатите методи последният е и най-важният. Ако се опитвате насила да събудите Кундалини, без помощта на гуру, това може да има опасни последици за вас и може да доведе до някой от следните симптоми:

 • Умствено объркване
 • Главоболие и чувство на тежест в главата
 • Психоза
 • Интензивни промени на настроението
 • Епилепсия или други неволеви движения на тялото
 • Стрес
 • Депресия
 • Неравномерно дишане
 • Неморално поведение

Поради това Кундалини никога не трябва да се събужда насила. Също като истинска змия тя ще ви захапе, ако я провокирате. Гуруто като един професионален укротител на змии ще ви напътства как да укротите и подчините тази змия.

Всъщност събуждането на Кундалини не отнема много усилия. Единствените неща от които имате нужда са постоянство, търпение и отдаденост на практиките. След като събудите тази енергия ще почувствате разнообразие от приятни и не чак толкова приятни преживявания. Положителните преживявания са приятното гъделичкане по протежение на гръбначния мозък, изблиците на радост и трансцедентални видения. Отрицателните преживявания могат да се проявят под формата на треперене, горещи вълни, болки в областите на отделните чакри и нервност. Някои йоги казват, че събуждането на Кундалини е началото на пътя, който води към просветление.

Заради нещата изброени по-горе Кундалини йога се смята за най-мощния вид йога, който познаваме. Някои дори го наричат майката на всички стилове йога. Неговото действие може да бъде много силно и полезно, но може да бъде и вредно, ако не се изпълнява правилно.

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 4 оценки
прегледи 9192

Препоръчани продукти

Коментари за Кундалини йога

  Подобни статии

  Интегрална йога

  Интегрална йога

  Интегралната йога се отнася до серия учения на индийския гуру Шри Ауробиндо и неговата партньорка Ми...
  Ананда йога

  Ананда йога

  Ананда йога е класически стил на Хатха йога, която използва Асани и Пранаяма, които ви помагат да ко...
  Карма йога

  Карма йога

  В наши дни рядко се срещат хора, които вършат нещо, заради личното си убеждение, че то е правилно. П...
  Дхарана йога

  Дхарана йога

  Когато вършите нещо винаги съществува опасност да загубите своята концентрация. От изпълнението на з...
  Нада йога

  Нада йога

  Има изобилие от йога стилове, които се практикуват в цял свят. Един от най-уникалните стилове йога е...
  Бхакти йога

  Бхакти йога

  Бхакти йогата по своето същество е предан стил йога. Това е един от най-старите видове йога и нейнит...