Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Дхяна йога

Дхяна йога

Дхяна йога

Дхяна йога е един от осемтe духовни пътя на йогата. Това е седмият път на йогата, който се концентрира върху една точка, търсейки истината. Думата Дхяна означава медитация. На санскрит думата “Dhyai” означава да се мисли за нещо. Това е съзерцанието и медитацията на духовните неща. Популярна форма на Дхяна йога е Кундалини йога.

Йога упражненията също са част от Дхяна йога, както и дишането и психическия контрол. Практикуването на Дхяна йога се изразява върху медитирането върху една идея. В това състояние се задълбочава процеса на концентрация върху избрания обект. Асаните, Пранаяма и всички останали форми за подобряване на концентрацията помагат на ума в този процес.

Има различни форми на Дхяна йога. Целта е сетивата ни да се концентрират само върху един обект и да игнорират напълно всички останали обекти. Дхяна йога води до състояние на спокойствие. Нейната цел е да се изчисти подсъзнанието, да се развие концентрацията, да се изчисти ума и това да доведе до единение с Бога.

При Дхяна йога основно се практикува медитация. Тя помага на практикуващите да успокоят ума си и да погледнат навътре във вътрешния си свят, без отвличане на вниманието. По този начин хората, които практикуват Дхяна йога могат да постигнат повишено ниво на информираност. Медитацията, съзнанието и опита са взаимно свързани и по същество са едно цяло. Ако мислите да започнете да практикувате Дхяна йога е важно да знаете и да помните 3 неща:

 1. Еднопосочност на ума – контролиране на движенията му.
 2. Определяне на граници в живота ви, които ще ви помогнат да постигнете това – преди да предприемете някои действия претеглете и измерете ефекта от вашите действия.
 3. Трябва да достигнете до ниво на уравновесеност на вашата визия – трябва да имате способност да мислите глобално от гледна точка на целия свят.

Дхяна йога е система за успокояване на тялото, ума и интелекта, което се постига под формата на медитация. Когато медитираме ние успокояваме ума си и това ни помага на преустроим нашита същност по правилния път. Ако имаме по-малко мисли ние имаме по-малко притеснения. Това означава, че ние също сме в състояние да живеем обикновен живот. Прекалено многото отвличания на вниманието не са добри за нашия живот. Целта ни трябва да е вникваме внимателно само в по-важните неща и да успеем да се свържем с нашата вътрешна същност.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2124

Препоръчани продукти

Коментари за Дхяна йога

  Подобни статии

  Карма йога

  Карма йога

  В наши дни рядко се срещат хора, които вършат нещо, заради личното си убеждение, че то е правилно. П...
  Дхарана йога

  Дхарана йога

  Когато вършите нещо винаги съществува опасност да загубите своята концентрация. От изпълнението на з...
  Нада йога

  Нада йога

  Има изобилие от йога стилове, които се практикуват в цял свят. Един от най-уникалните стилове йога е...
  Бхакти йога

  Бхакти йога

  Бхакти йогата по своето същество е предан стил йога. Това е един от най-старите видове йога и нейнит...
  Нияма йога

  Нияма йога

  Всеки вид практика има свой собствен набор от правила за това как да живеете живота си. Една от тези...
  Йога на сърцето

  Йога на сърцето

  Йогата на сърцето подобрява работата на сърцето, ума и емоциите, посредством стимулиране на физическ...