Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Дхарана йога

Дхарана йога

Дхарана йога

Когато вършите нещо винаги съществува опасност да загубите своята концентрация. От изпълнението на задачата умът ви се насочва към нещо друго, докато вие напълно загубите от погледа си работата, която трябва да свършите. Всеки човек може да попадне в този капан и затова практикуването на йога и медитация има за цел да помогне на хората да се концентрират, за да могат да видят какво наистина им предстои.

Дхарана йога е шестата част на Ащанга йота. Това е фазата в която човек постига своята най-добра концентрация и научава какви са ползите от постигането на този етап.

Какво същност представлява перфектната концентрация?

Представете си, че вашата концентрация е една много дълга магистрала, която върви по прав път, а вашите мисли са кола, която се движи по този път. Освен, че концентрацията е права магистрала, тя не разполага и с изходи с изключение на края на пътя.

Перфектната концентрация наподобява това. Един човек, който е постигнал Дхарана е в състояние да се съсредоточи само върху едно нещо и не се разсейва от другите неща.

Какво следва след Дхарана?

Какво се случва след като достигнете до перфектната концентрация? Казано накратко ползите за вас са, че вие разширявате вашето съзнание и то става по-мощно.

Какво означава това да имате разширено и по-мощно съзнание? Да имате такъв ум означава да виждате нещата такива каквито са, защото не се разсейвате от други неща, които могат да отклонят ума ви. Разсейването може да включва пристрастия към неща, които ви пречат да видите ситуациите в истинския им вид.

Тази статия няма да ви помогне да постигнете Дхарана, но се надяваме, че ще ви помогне да разберете по-добре Дхарана йога.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2469

Препоръчани продукти

Коментари за Дхарана йога

    Подобни статии

    Каматкарасана

    Каматкарасана

    Каматкарасана (Camatkarasana) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Започнете с поза Адхо Мукха ...