Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Дзен йога за двойки

Дзен йога за двойки

Дзен йога за двойки

Светът днес е пълен с равен брой възможности за хармония и спорове. Понякога изглежда, че нехармоничното състояние надделява. Има множество ситуации в ежедневието, които носят стрес в живота ни и този стрес се отразява в нашите отношения, което води до прекъсване на комуникацията и връзката с тези, които обичаме. Въпреки това при използването на правилните инструменти ние можем да се справим с това и да върнем Любовта в нашия живот. Един такъв инструмент е Дзен йогата, която може да бъде катализатор за положителни промени и изцеление във всяка една връзка. Тя може да донесе едно по-силно чувство на интимност и разбиране във вашата връзка.

Дзен йогата може да се разглежда като лек или лечебно изкуство, което комбинира Шанти йога, Тай Чи, Чигонг дишане и Дзен медитация. Тя улеснява единството и равновесието между тялото, ума и духа. Когато тези три аспекта на нашето същество работят заедно и хармонично ние имаме ясно съзнание и оптимизираме функциите на организма си. Когато сме центрирани и дишането и духа ни са спокойни ние сме в състояние да се отнасяме по друг начин към заобикалящия ни свят и по този начин да изразяваме нашата истинска същност. Дзен йогата е ефективна техника за намиране на баланса и изразяването на признателност и любов към това което сме. Когато развием любовта към себе си, благодарение на Дзен йога ние по-лесно можем да изпитаме същите чувства и към друг човек.

Работенето в тандем с друг човек , посредством специфични йогийски пози, дихателни упражнения и грациозни Тай Чи движения е чудесен начин за задълбочаване на вашите отношения. Дзен йогата за двойки помага на двама души да се научат по-лесно да работят заедно и да споделят своята хармония и е чудесен начин да се подпомагат при упражненията. Дзен йогата ще ви помогне да изгладите и надградите връзката си.

Много дихателни упражнения практикувани от Дзен йогата са от полза за хората, които тренират по двойки. Чигинг упражненията за дишане са особено ефективни за събирането на енергия Чи в нашето тяло  и  са много по-пълноценни, когато се изпълняват с партньор. Енергията Чи се събира в целия организъм, докато се практикува Чигонг. Това ни зарежда с жизнена сила и живот. Тези упражнения позволяват на двама души да съсредоточат своята енергия и да намерят заедно общ ритъм.

Една от практиките Чигонг се нарича Микрокосмическа Орбита за двойки. При тази поза сядате с партньора си опрени гръб в гръб и удобно кръстосвате краката си.  Поставете ръцете си на коленете с дланите нагоре и започнете коремно дишане. При практикуването на това упражнение, поставете езика си в горната част на устната си кухина и съсредоточете вниманието си върху корема. Докато вдишвате визуализирайте как дъха ви се изкачва по гръбнака и стига до темето, където е центърът на третото око. Когато издишате дъхът ви се спуска надолу по тялото към таза и след това при следващото вдишване отново се издига нагоре. Когато двама души практикуват това упражнение опрени гръб в гръб, тяхното дишане се синхронизира и става ритмично. След като няколко минути дишате по този начин, вие и вашият партньор ще се чувствате така сякаш сте едно цяло, особено когато дъхът се издига по гърба ви. Дишането ви е унисон и енергията Чи се движи през енергийните центрове на тялото ви.

Освен упражненията за дишане Чигонг има много йога пози, които също могат да се извършват заедно. Това ще подобри вашата гъвкавост и ще внесе повече игра и забава във връзката ви. Една от позите, които ще ви помогнат да правите упражнения с вашата половинка е седнете с изпънати крака с лице към партньора ви. След това трябва да допрете ходилата на краката си, хванете се за ръце и започнете бавно и нежно да се издърпвате напред назад. Вариация на тази поза е като седнете по същия начин, но държите краката си във V – образна форма. Тези упражнения са страхотни за отваряне на вашите лумбални прешлени и отпускането на бедрата, което подобрява вашата гъвкавост.

Тази медитация чрез движения позволява откритост и заздравява всяка една връзка. Тези упражнения създават пространство за интимна признателност и позволяват да видите значимостта на човека до вас в живота ви. Ако мислите, че се познавате с партньора си достатъчно добре, просто пробвайте това упражнение. Ще останете изненадани от безграничния растеж, който двамата заедно можете да постигнете. Започнете, като стоите на около метър от партньора си. Вдишайте, като държите ръцете си встрани и над главата си. Съберете дланите си и ги придвижете до вашия сърдечен център. Гледайте се в очите и леко се наведете. След това поставете десния си крак около 30 см пред левия. Въртейки се насочете ръцете си нагоре към партньора си и след това обратно надолу към вас. Като предвижвате ръцете си напред десния ви крак трябва да е с цялото ходило на земята, докато ходилото на левия крак трябва да е присвито. Двамата трябва да правите люлеещи се движения, като се сближавате и след това се отдалечавате един от друг. Докато правите това упражнение поддържайте контакт с очите си. Трябва да правите тези движения в продължение минимум от 5 минути.

Дзен йогата за двойки е един забавен и полезен начин да донесете жизненост на вашата връзка. Чрез практикуване на посочените по-горе упражнения, практикуващите ще изпитат ползите от това специално изкуство, което ги кара да се чувстват свързани един с друг. Чрез прилагането на йогийски пози, медитация в движение и упражнения за дишане Чигонг партньорите могат да намерят допирни точки при всяко едно предизвикателство пред което са изправени. Дзен йогата е средство за по-добра комуникация и дълбока хармония на много нива, като същевременно си помагате един на друг във физическите упражнения. Практикувайте тези упражнения с любящи и лечебни чувства и ще усетите веднага положителните резултати върху двама ви.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 4436

Препоръчани продукти

Коментари за Дзен йога за двойки

  1. .

    ????????????????????????????????

  2. 1.

    ????????????

  3. 2.

    ????????????????

Подобни статии

Бхакти йога

Бхакти йога

Бхакти йогата по своето същество е предан стил йога. Това е един от най-старите видове йога и нейнит...
Нияма йога

Нияма йога

Всеки вид практика има свой собствен набор от правила за това как да живеете живота си. Една от тези...
Дхяна йога

Дхяна йога

Дхяна йога е един от осемтe духовни пътя на йогата. Това е седмият път на йогата, който се концентри...
Йога на сърцето

Йога на сърцето

Йогата на сърцето подобрява работата на сърцето, ума и емоциите, посредством стимулиране на физическ...
Гитананда йога

Гитананда йога

Гитананда йога се фокусира върху трите велики мистични източни науки – Мантра, Тантра и Янтра. Мантр...
Сиддха йога

Сиддха йога

Сиддха йога е движение, което е основано от Свами Муктананда, който е хиндуистки гуру, през 70-те го...