Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Ащанга йога

Ащанга йога

Ащанга йога

Ащанга йога – осемте разклонения на йога на Патанджали

Ащанга йога е стилът йога, който е разработен от Патабхи Джойс. Буквално се превежда, като осемте пътя в йогата и се върти около идеята на Патанджали, че пътят на пречистването е съставен от осем духовни практики.

Първите четири духовни практики (външни практики за почистване) са:

 • Яма
 • Нияма
 • Асана
 • Пранаяма

Вътрешните практики, които могат да се коригират само при правилно изпълнение на Ащанга са:

 • Пратяхара
 • Дхарана
 • Дхяна

Според Джойс не е възможно да се практикуват осемте духовни практики в йогата и външните практики, като Яма и Нияма, когато тялото е слабо и има проблем със сетивните органи. Тази философия изисква практикуването на Асаните, за да се подобри и заздрави състоянието на организма. В Ащанга йогата Асаните се практикуват с Виняса и Тристана.

Виняса

Това е един от принципите на Ащанга йога, които я правят различна от другите стилове йога. Виняса означава дишане и движение и е практика, която се използва за вътрешно почистване.

 • Всяко движение е придружено с едно вдишване.
 • Най-важното при Виняса е да се изпотим.
 • Извършването на Асаните създава топлина, която кара кръвта да „кипи” и отвежда токсините извън тялото посредством потта.
 • Техниката на дишане, която се използва при Виняса се нарича Уджай дишане или Victorious дишане.

Уджай дишането се състои от еднакви и продължителни вдишвания (пурака) и издишвания (речака). Продължителността на вдишванията трябва да е равна на продължителността на издишванията.

Тристана

Друг основен принцип на Ащанга йога е Тристана, която е обединение на трите места на които трябва да се внимава или действа:

 1. Позите
 2. Техниката на дишане
 3. Търсеното място или Дристи.

Тези три неща трябва да образуват съюз помежду си.

Позите

Позите се използват за да се заяква тялото и да се поддържа здраво. Позите използвани в Ащанга йога могат да бъдат класифицирани в три отделни групи с различна сложност.

 • Основната група пози (Йога Чикитса) – имат за цел детоксикация и уравновесяване на тялото.
 • Междинната група пози (Нади Сходхана)  - фокусират се върху почистването и отварянето на енергийните канали, което води до пречистване на нервната система.
 • Напреднала група пози (Стхира Бхага) – обединяват силата и изяществото на практиката.

Тези групи пози изискват по-високо ниво на гъвкавост. Като правите тези Асани вашата цел трябва да бъде практикуването на Яма и Нияма.

Дихателни техники

Всяко движение, което правите трябва да бъде придружено с едно вдишване. Дихателната техника използвана в Ащанга йогата се нарича Уджай дишане. При тази техника дължината на вдишванията трябва да бъдат еднакви и продължителни. Дължината на дишането трябва да бъде удължена след известна практика, като по-този начин ще можете да изпълнявате позите по-дълго време. Този вид дишане укрепва и пречиства нервната система.

Дристи или търсеното място

Тристана в Ащанга йогата се занимава и с Дристи. Дристи е точката в която съсредоточавате вниманието си, докато правите Асани. Това пречиства и стабилизира функционирането на ума.

Това са деветте Дристи:

 1. Носа
 2. Междувеждието
 3. Пъпа
 4. Палците
 5. Ръцете
 6. Краката
 7. Горната част на тялото
 8. Дясната страна
 9. Лявата страна

Фокусирайте ума си върху дишането и Дристи когато практикувате Асани и това ще ви докара до дълбоко състояние на концентрация и ще ви проправи пътя към шестата и седмата духовна практика в йогата – Дхарана и Дхяна.

Ако извършвате четирите вътрешни изчистващи практики ще успеете да контролирате ума си. Това ще се случи, когато пречистването е завършено. Привеждането на ума под контрол ще накара шестте отрови, които обграждат духовното ви сърце да изчезнат напълно. Тези шест отрови са:

 1. Кама (желанието)
 2. Кродха (гнева)
 3. Моха (заблудата)
 4. Лобха (алчността)
 5. Матсария (мързелът)
 6. Мада (завистта)

Пречистването на вътрешните и външните сетивни органи ще ви доведе до пълната реализация на Ащанга йога или осемте духовни пътя в йогата на Патанджали. Това ще доведе до вашето личностно израстване, като ще имате спокоен ум и леко и силно тяло. 

Рейтинг: 2.3/5 на базата на 3 оценки
прегледи 8943

Препоръчани продукти

Коментари за Ащанга йога

  Подобни статии

  Вирасана – поза Герой

  Вирасана – поза Герой

  Вирасана (Virasana) – поза Герой Изпълнение на позата стъпка по стъпка Застанете на колене на по...
  Симхасана – Поза Лъв

  Симхасана – Поза Лъв

  Симхасана (Simhasana) – Поза Лъв Изпълнение на позата стъпка по стъпка Застанете на колене на по...
  Дандасана – Поза жезъл

  Дандасана – Поза жезъл

  Дандасана (Dandasana) – Поза жезъл Изпълнение на позата стъпка по стъпка Седнете на пода със съб...