Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Янтра йога

Янтра йога

Янтра йога

Янтра йога произлиза от тибетска будистка традиция при която се използват движения, пози, дихателни упражнения и техники за медитация. Този стил йога наподобява много Хатха йога и Чи Гунг.

Започва да се практикува за пръв път през 8-ми век от тибетския учител Вайрочана. Използвайки Мандала този стил йога е насочена към пречистване на кармата, премахване на всичко негативно и генериране на мир. Янтра йога е холистична и медиативна техника. Тя включва използването на тялото, речта и ума. Позите и движенията помагат на тялото, докато дихателните упражнения и техниките за медитация са насочени към ума.

Думата „Янтра” идва от санскрит и може да се преведе, като „въздържание или ограничаване”. Нейният корен „Ян” означава това да придържате или поддържате същността на даден обект, а „Тра” означава да се освободите от оковите на робството. Може да се разглежда също като освобождаване от цикъла на раждания и прераждания.

Лесно е да разберете основите на Янтра йога, но може да ви отнеме цял живот, за да се усъвършенствате в това учение. Нейните техники обновяват енергиите в тялото. Янтра йога се фокусира върху пречистване и изцеление на ума, тялото и духа.

За разлика от другите видове йога, Янтра йога включва и движения. Те са подобни на позите при Хатха йога, но бързо движенията преминават в такива подобни на Чи Гунг и Тай Чи. Целта е да бъде раздвижена духовната енергия, посредством канали, което създава лечебен ефект. Ползите от Янтра йога включват балансиране на енергиите в тялото и духовното развитие.

Традиционно Янтра йога се състои от 108 движения, които включват движения на тялото, мантри, дишане и визуализация. Този вид йога помага за балансирането на физическата енергия, отпускане на тялото и съзнанието, посредством серия от упражнения.  Янтра йога има осем принципа на движения, които са свързани с осем модела на дишане, всеки от които има по пет фази. Има също така и 5 групи, които съдържат по 5 Асани (общо 25), всяка от които има 7 фази на дишането.

Всеки вид йога се фокусира върху различни области на тялото. Някои видове йога се фокусират и върху съзнанието, дишането и т.н. Практикувайки даден вид йога вие можете да извлечете един куп ползи. Бъдете в равновесие със себе си и със всички около вас, за да не се отклоните от пътя към постигането на вътрешен мир.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 3501

Препоръчани продукти

Коментари за Янтра йога

  Подобни статии

  Супта Падангущасана

  Супта Падангущасана

  Супта Падангущасана Изпълнение на позата стъпка по стъпка Легнете по гръб на пода с изпънати кра...
  Супта Бадха Конасана

  Супта Бадха Конасана

  Супта Бадха Конасана Изпълнение на позата стъпка по стъпка Извършете поза Бадха Конасана. След т...
  Спирална гимнастика

  Спирална гимнастика

  Защо точно спирална гимнастика? Спиралните движения под формата на спирална гимнастика и спирална й...