Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Релаксиращи пози  »  Супта Падангущасана

Супта Падангущасана

Супта Падангущасана

Супта Падангущасана

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. Легнете по гръб на пода с изпънати крака. Ако главата ви не се намира в удобно положение, можете да сложите сгънато одеяло за подпора. Издишайте, сгънете лявото коляно и придвижете бедрото към тялото. Обгърнете бедрото с  корема си. Притиснете предната част на дясното бедро силно към пода и притиснете силно дясната пета.
 2. Направете примка с въже около арката на лявото ходило и дръжте въжето с двете си ръце. Вдишайте и изправете коляното, като притискате лявата пета нагоре към тавана. Придвижете ръцете си нагоре по-въжето, докато лактите ви са напълно изпънати. Разтворете раменните плешки по-широко по гърба. Дръжте ръцете си колкото можете по-високо по въжето и леко притиснете раменните плешки към пода. Разпънете ключицата встрани от гръдната кост.
 3. Изпънете се нагоре, първо чрез задната част на лявата пета и след като крака ви е напълно изпънат от ходилото до седалищната кост, го изпънете още посредством големия пръст. Отпуснете главата на бедрената кост по-дълбоко в таза и придвижете ходилото малко по-близо до главата си, като по този начин увеличавате разпъването на задната част на крака.
 4. Можете да останете в това положение или да обърнете крака си навън от тазобедрената става, така че коленете и пръстите на краката да бъдат обърнати наляво. Притиснете горната част  на дясното бедро към пода, издишайте и задръжте левия крак на няколко сантиметра от пода. Продължете да въртите крака и когато усетите, че външната част на бедрото се движи далеч от лявата страна на тялото, се опитайте да подравните левия крак с лявата раменна става. Вдишайте и отново поставете крака си вертикално.
 5. Задръжте вертикалното положение на крака от 1 до 3 минути. След това изпълнете страничната позиция за същия период от време. След като сте се върнали във вертикалната позиция, освободете каишката и задръжте крака си за поне още 30 секунди. След това бавно отпуснете крака, докато издишате. Повторете с десния крак за същия период от време.

Ползи

 • Разтяга ханша, бедрата, прасците и пищялите
 • Укрепва коленете
 • Стимулира простатата
 • Подобрява храносмилането
 • Облекчава болките в гърба, ишиас и менструален дискомфорт
 • Действа терапевтично при високо кръвно налягане, плоски стъпала и безплодие

Тази йога поза не се препоръчва при:

 • Диария
 • Главоболие
 • Високо кръвно налягане

Съвет за начинаещи

Ако сте много вдървени можете да направите тази поза, като поставите ходилото на долния крак, притиснат към стена. Може да е полезно да поставите блокче, точно до бедрото на вдигнатия крак. След това когато преместите крака си на една страна, можете да го поставите да си почине върху блокчето .

Вариации на позата

Освен да накланяте изпънатия крак на една страна, можете и да го кръстосате в предната част на торса. Ако сте изпънали левия си крак, дръжте въжето с дясната ръка и издишайки пресечете вдигнатия крак на дясната страна. Вдишайте и отново върнете крака в перпендикулярно състояние. След  това повторете на другата страна.

Модификации и помощни средства

Можете да направите тази поза по-лесна, като повдигнете петата на долния крак от пода. Можете да  повдигнете с няколко сантиметра и да я поставите върху подложки.

Изпълнение на позата с партньор

Поставете подложка върху горната част на бедрото и кажете на партньора си да седне върху него. Изпъвайки вертикално крака си, освободете бедрото си от тежестта на партньора. Направете същото, когато извиете крака си настрани и след това го върнете обратно във вертикално положение.

Подготвителни пози

 • Адхо Мукха Шванасана (Adho Mukha Svanasana)
 • Бадха Конасана (Baddha Konasana)
 • Утанасана (Uttanasana)

Последващи пози

 • Всички изправени пози
 • Всички седнали пози с наклон напред

Задълбочаване на позата

Ако сте достатъчно гъвкави можете да хванете палеца на изпънатия крак, вместо да използвате каишка. От изходното положение издишайте и свийте бедрото на изпънатия крак към торса. Хванете големия пръст на крака с палеца и средния пръст. След това довършете позата, както е описано по-горе.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2538

Препоръчани продукти

Коментари за Супта Падангущасана

 1. .

  Йогата е боклук. Позите на тялото не са важни за духовното просветление. Пробудете се не всяка простотия е духовност.

 2. 1.

  Бог да ви накаже лицемерци, понеже извратихте представата за друховност.

Подобни статии

Нияма йога

Нияма йога

Всеки вид практика има свой собствен набор от правила за това как да живеете живота си. Една от тези...
Дхяна йога

Дхяна йога

Дхяна йога е един от осемтe духовни пътя на йогата. Това е седмият път на йогата, който се концентри...
Йога на сърцето

Йога на сърцето

Йогата на сърцето подобрява работата на сърцето, ума и емоциите, посредством стимулиране на физическ...
Гитананда йога

Гитананда йога

Гитананда йога се фокусира върху трите велики мистични източни науки – Мантра, Тантра и Янтра. Мантр...
Сиддха йога

Сиддха йога

Сиддха йога е движение, което е основано от Свами Муктананда, който е хиндуистки гуру, през 70-те го...
Сахаджа йога

Сахаджа йога

Сахаджа йога е уникална техника за медитация, която е разработена от Шри Матаджи Нирмала Деви през 1...