Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Силова йога

Силова йога

Силова йога

Заредете тялото си със силова йога

Силовата йога е западния вариант на индийската Ащанга йога. Тя подчертава развитието на физическата гъвкавост и подхранва желанието за самодисциплина.

Самото име силова йога говори достатъчно. Това е един от няколкото стила йога, които натоварват цялото тяло и повишават умствената стабилност и концентрация. Трябва да знаете, че в началото Силовата може да бъде болезнена за вас.

Концепцията за Силовата йога е въведена на запад от поклонниците на Шри Патабхи, известен санскритски учен, който е вдъхновил много западни йоги с философията на Ащанга йога. Поради това силовата йога се асоциира като западната версия на Ащанга йога.

Силовата йога е съкратена и модифицирана версия на Ащанга йога, но също така взаимства и някои аспекти на йога практики, като Бикрам йога и Айенгар йога. Някои от тези аспекти са следните:

 • Силовата йога изисква изпълнението на основните йога пози, като в Бикрам йога, което гарантира една енергична тренировка, която е предизвикателство, но може да бъде практикувана дори от начинаещи в йогата.
 • Силовата йога набляга на правилната форма на изпълнението на йога позите и усъвършенстване на позите, като се изпълняват по-дълго. По този начин се подобрява гъвкавостта и издръжливостта. Това е един от аспектите, който е взаимстван от Айенгар йога.

Силовата йога се практикува, като се правят серия от йога пози, като се синхронизира дишането спрямо всяко движение. Това се нарича още Виняса и в резултат от това се постига съвършено единство и благодат. В очите на човек, който не практикува йога движенията могат да изглеждат леки и свободни, сравними с транс танци. От гледна точка на силовите йоги процесът е като едно енергично упражнение, което натоварва до краен предел всяка част на тялото, като в същото време носи чувство на вътрешен мир и концентрация, за да може всяко движение да се изпълнява безупречно и елегантно.

Имайте в предвид, че преходите между йога позите се извършват бавно и постепенно. Някои пози дори се задържат за повече от необходимите пет вдишвания. Този аспект на Силовата йога повишава вашата физическа издръжливост и ви помага да се съсредоточите върху една задача за дълъг период от време, без да нарушавате концентрацията си.

Позите които се практикуват в Силовата йога могат да бъдат свързани със Слънчевите пози, следователно всеки който реши да практикува Силова йога трябва да бъде добре осведомен за Слънчевите пози.

Обикновено преди да започнете упражнение по Силова йога трябва да направите загрявка, за да се отпуснат и разтегнат мускулите на тялото. Освен това Силовата йога трябва да се изпълнява в топло помещение, за да могат йогите да достигнат оптималната гъвкавост на своите мускули. Движенията могат да бъдат болезнени за онези, които правят своите първи стъпки в Силовата йога. Ето защо е необходимо да подготвите тялото си преди да започнете упражненията. Това условие ограничава хората, които могат да практикуват Силова йога. Те трябва да бъдат физически годни за тежките упражнения и да не страдат от хронични заболявания.

Силовата йога изисква много, за да можете да и се насладите изцяло, но въпреки това тя е много широко разпространена и продължава да печели популярност с много бързи темпове. Ето някои от ползите, които ще имате, ако започнете да практикувате Силова йога:

 • Увеличава вашата сила, издръжливост и гъвкавост.
 • Подобрява способността ви да се съсредоточите.
 • Това е чудесен начин да се освободите от тревожността и напрежението.
 • Тонизира по невероятен начин тялото ви.
 • Добър начин да се отървете от вредните токсини, посредством потта.
 • Чудесно средство за тренировка на спортисти.
 • Подобрява възможностите на хората в спортове, като колоездене, голф, футбол и плуване.

Това е една от причините поради които все повече клубове промотират Силовата йога, като директен преход от аеробика към йога.

Въпреки енергичния си подход Силовата йога все пак се фокусира върху общата цел на класическата йога, която е обединяване на тялото, ума и духа. Силовата йога използва и традиционни йога практики с цел да достигне до вашата истинска същност и да ви помогне да разпознаете различните нива на силата, които са:

 • Физическа сила постига се при изпълнението на позите на Силовата йога и подобрява природната сила и здравето на тялото.
 • Психическа сила или сила на волята. Тя се тренира по време на упражненията. Изчиства съзнанието ви от нежелани мисли и ви помага да се концентрирате върху изпълнението на определена задача.
 • Духовна сила – това е движещата сила, която стои зад физическата и психическата сила. Тя ни помага да овладеем напълно нашите мисли и действия.

Посредством Силовата йога човек може да постигне единство, тъй като свързва тялото, ума и духа си на много по-дълбоко ниво.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 5252

Препоръчани продукти

Коментари за Силова йога

  Подобни статии

  Маричиасана ІІІ

  Маричиасана ІІІ

  Маричиасана ІІІ (Marichyasana III) Маричи буквално означава лъч светлина. Маричи е син на Брама. То...
  Пашасана – Поза примка

  Пашасана – Поза примка

  Пашасана (Pasasana) – Поза примка Тази поза е подходяща за средно напреднали йоги. Първо ще разглед...
  Поза делфин

  Поза делфин

  Поза делфин (Dolphin Pose) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Поставете ръцете и коленете си ...