Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Свара йога

Свара йога

Свара йога

Чувствата на космическа хармония и единство не са нещо което обикновените хора изпитват в ежедневието си. Това е едно от нещата, които практикуващите йога могат да изпитат.

Възприемането на единството на Вселената на едно по-високо ниво е същността на Свара йога. Тя се занимава с изследването на дишането в зависимост от фазите на луната и коя част от денонощието е.

Анатомия на носа и трите Свари

В духа на телесната хармония, практикуващите Свара йога смятат, че носа действа като мозъчен превключвател, който влияе на телесните течности. Концепцията на Свара йога се върти около идеята за трите Свари, които стимулират лявото и дясното полукълбо на мозъка.

Хората, които изследват моделите на дишане са наясно, че едната ноздра винаги доминира над другата, която е относително затворена. Преобладаващата ноздра се сменя приблизително на всеки 2 часа, като по време на прехода има един кратък период в който двете ноздри работят равномерно, без някоя от тях да доминира.

Пингала нади или Сурия нади - Тази Свара се отнася до дишането с дясната ноздра. Така се активира лявото полукълбо на мозъка, която контролира рационалните, аналитични, логически и математически способности на човека. Тази част от мозъка контролира и дясната част на тялото.

Ида нади или Чандра нади – Тази Свара се отнася до дишането с лявата ноздра. Тя активира дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за по-артистичните способности на човек, като художествени и музикални дейности, креативност, интуиция и психически преживявания. Тази част от мозъка контролира лявата част от тялото.

Третият нади Сушумна – Това се отнася за преходния период, когато едната ноздра измества доминиращата позиция на другата ноздра. По това време лявото и дясното полукълбо на мозъка са балансирани и представляват състояние на чисто съзнание. Този период обикновено продължава между 7-8 вдишвания и е най-подходящото време за медитация.

При Свара йогата се смята, че хората трябва да извършват дейност, която съответства на доминиращата им ноздра, тъй като това влияе на мозъчната дейност. Например, когато лявата ноздра е в доминиращо положение хората трябва да вършат неща, които съответстват на дясната половина на мозъка. За да станат нещата още по-сложни Сварите се свързват и с космическата дейност. Така дясната ноздра съответства на слънцето, а лявата на луната.

От сутрин до здрач

Говори се, че Свара йога засяга всички аспекти на живота. Тя започва със събуждането рано сутрин (първата крачка трябва да се направи с доминиращата свара) и продължава през целия ден. Познанието и контролирането на Сварите ще хармонизира вашите дейности и по този начин ще намали значително стреса и ще подобри вашето здраве.

Свара йогата има своите корени в древните цивилизации, точно преди ведическия период преди около 10 хиляди години. Вярвало се е, че който притежава тези знания е свят човек, тъй като тези знания са Божествени. Свара йогата се е използвала за да се правят предсказания и е била използвана, като средство за решаване на физически, умствени и емоционални проблеми. Тази древна практика днес е достъпна и за нашето поколение.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2639

Препоръчани продукти

Коментари за Свара йога

  Подобни статии

  Дхяна йога

  Дхяна йога

  Дхяна йога е един от осемтe духовни пътя на йогата. Това е седмият път на йогата, който се концентри...
  Йога на сърцето

  Йога на сърцето

  Йогата на сърцето подобрява работата на сърцето, ума и емоциите, посредством стимулиране на физическ...
  Гитананда йога

  Гитананда йога

  Гитананда йога се фокусира върху трите велики мистични източни науки – Мантра, Тантра и Янтра. Мантр...
  Сиддха йога

  Сиддха йога

  Сиддха йога е движение, което е основано от Свами Муктананда, който е хиндуистки гуру, през 70-те го...
  Сахаджа йога

  Сахаджа йога

  Сахаджа йога е уникална техника за медитация, която е разработена от Шри Матаджи Нирмала Деви през 1...
  Мантра йога

  Мантра йога

  Едно от най-големите предизвикателства с които йогата се опитва да се справи е постоянното разсейван...