Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Нада йога

Нада йога

Нада йога

Има изобилие от йога стилове, които се практикуват в цял свят. Един от най-уникалните стилове йога е Нада йога, която е известна още като „Йога на звука”.

Според Нада йога има два вида звуци – външни и вътрешни. Външните движения е това което чуваме от движенията на елементите и силите извън нас. Вътрешните звуци е това което чуваме от вътре от нашето тяло. Практикувайки Нада йога вие можете да се научите да различавате външните звуци от свещените вътрешни звуци.

Практикуването на Нада йога е много лесно. Тъй като това е йога, която се концентрира върху звуците ще ви трябва музика по време на йога сесията. Йогата се основава на индуистката традиция, така че едно от най-добрите решения за избор на музика е класическата Хинду музика. Разбира се можете да използвате и други стилове музика, като например Ню ейдж музика в която има различни източни елементи. Звуци от природата, като например чуруликане на птички също може да се използва. Има само две условия при избора на музика за практикуването на Нада йога. Едното е тя да бъде успокояваща и релаксираща, което означава, че не трябва да съдържа тежки звуци. Второ музиката трябва да е само инструментална. Музика придружена с гласове или думи не се препоръчва, защото това може да ограничи смисъла на музиката. При Нада йога са ви необходими звуци с които да ви помогнат да се освободите от собствените си чувства и мисли.

Йога сесията започва със седене и концентриране за около 10-15 минути с успокояваща музика за фон. Препоръчва се в началото да използвате само един стил музика. След като се формира този навик йогинът ще се научи не само да слуша външните звуци, но и фините звуци, които идват отвътре. Нада йогата позволява на практикуващите да се свържат с тяхната вътрешна същност , благодарение на звуците. Ефектът е много успокояващ благодарение на това могат да се развият по-добри умения за слушане.

Идеалният период за практикуване на Нада йога е от полунощ до малките часове на нощта, когато няма много външни звуци, които могат да предизвикат отвличане на вниманието. Изключете осветлението или затворете очите си по време на медитация, за да можете по-добре да се концентрирате върху слушането на вътрешните звуци.

Практикуването на Нада йога не се ограничава само до медиативни сесии. Малки но съществени промени в начина ви на живот също ще ви помогне да постигнете физическа и психическа хармония. Например може да промените диетата си, като използвате повече питателна храна. Преяждането и консумацията на храни, които причиняват високо кръвно налягане не се препоръчва.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 3649

Препоръчани продукти

Коментари за Нада йога

  Подобни статии

  Симхасана – Поза Лъв

  Симхасана – Поза Лъв

  Симхасана (Simhasana) – Поза Лъв Изпълнение на позата стъпка по стъпка Застанете на колене на по...
  Дандасана – Поза жезъл

  Дандасана – Поза жезъл

  Дандасана (Dandasana) – Поза жезъл Изпълнение на позата стъпка по стъпка Седнете на пода със съб...
  Маричиасана І

  Маричиасана І

  Маричиасана І (Marichyasana I) – Поза посветене на мъдреца Маричи Маричи е пра-дядото на Ману, веди...