Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Крия йога

Крия йога

Крия йога

Крия йога е описана в Бхагавад Гита и е съчетание от Карма йога, Джнана йога и Бхакти йога. „Кри” означава действието на елементите, а „Я” означава душа. Крия йога се фокусира върху връзката между дишането и ума. Смята се, че Махатавар Бабаджи е предоставил тази техника на хората през 1861г., благодарение на своя ученик Шри Шриамачаран, но популяризирането на тази йога практика се осъществява от Лахири Махасая.

Крия йога е бърз и лесен път. При нея всяка техника се предава от гуруто, през учителите до учениците. Практикуващите този стил йога вярват, че дишането и ума са свързани и си влияят един на друг. Смята се, че хората, които практикуват тази система, преминават по пътя на духовното израстване, стават по-спокойни и изпадат в състояние на обединение с Бога.

Според книгата „Автобиографията на един йогин” на Йогананда Парамханса, Крия йога е най-бързия начин да постигнете обединение с Божественото. Този стил йога ускорява духовното израстване на хората и е доказано ефективна.

Крия йога се практикува посредством контролиране на енергията или Пранаяма. Тя следва духовния път, посредством практикуването на медитация, правилен начин на живот и обединение с Божественото. Практикуването на Крия йога не само ще ви помогне да се концентрирате и да поемете по своя духовен път, но и ще ви помогне да се освободите от нещата, които отвличат вниманието на тялото и ума ви. Това се постига посредством използването на мантри и медитация, които ви носят спокойствие и контрол над тялото и ума. Техниките на Крия йога включват:

 • Подготовка на тялото, посредством различни упражнения за разтягане и огъване.
 • Подготовка на ума, посредством йога техники.
 • Практикуване на медитации в които са включени и мантри.
 • Пранаяма.
 • Научаване на практиката Крия Пранаяма.
 • Добавяне на мудрите за получаване на повече енергия и контролиране на потока от енергия.

При Крия йога се акцентира върху дишането, душата и ума. Поради това практикуването на Крия йога е лесно и тя може да се приобщи към всеки вид дейност, който до момента сте правили. Практикуването на Крия йога може да доведе до себереализация и пълна свобода. Нейната цел е да се обедините с Бог, да постигнете щастие в живота си и духовно единение с всичко.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 5714

Препоръчани продукти

Коментари за Крия йога

  Подобни статии

  Утана Шишосана

  Утана Шишосана

  Утана Шишосана (Uttana Shishosana) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Застанете на 4 крака, к...