Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Крия йога

Крия йога

Крия йога

Крия йога е описана в Бхагавад Гита и е съчетание от Карма йога, Джнана йога и Бхакти йога. „Кри” означава действието на елементите, а „Я” означава душа. Крия йога се фокусира върху връзката между дишането и ума. Смята се, че Махатавар Бабаджи е предоставил тази техника на хората през 1861г., благодарение на своя ученик Шри Шриамачаран, но популяризирането на тази йога практика се осъществява от Лахири Махасая.

Крия йога е бърз и лесен път. При нея всяка техника се предава от гуруто, през учителите до учениците. Практикуващите този стил йога вярват, че дишането и ума са свързани и си влияят един на друг. Смята се, че хората, които практикуват тази система, преминават по пътя на духовното израстване, стават по-спокойни и изпадат в състояние на обединение с Бога.

Според книгата „Автобиографията на един йогин” на Йогананда Парамханса, Крия йога е най-бързия начин да постигнете обединение с Божественото. Този стил йога ускорява духовното израстване на хората и е доказано ефективна.

Крия йога се практикува посредством контролиране на енергията или Пранаяма. Тя следва духовния път, посредством практикуването на медитация, правилен начин на живот и обединение с Божественото. Практикуването на Крия йога не само ще ви помогне да се концентрирате и да поемете по своя духовен път, но и ще ви помогне да се освободите от нещата, които отвличат вниманието на тялото и ума ви. Това се постига посредством използването на мантри и медитация, които ви носят спокойствие и контрол над тялото и ума. Техниките на Крия йога включват:

 • Подготовка на тялото, посредством различни упражнения за разтягане и огъване.
 • Подготовка на ума, посредством йога техники.
 • Практикуване на медитации в които са включени и мантри.
 • Пранаяма.
 • Научаване на практиката Крия Пранаяма.
 • Добавяне на мудрите за получаване на повече енергия и контролиране на потока от енергия.

При Крия йога се акцентира върху дишането, душата и ума. Поради това практикуването на Крия йога е лесно и тя може да се приобщи към всеки вид дейност, който до момента сте правили. Практикуването на Крия йога може да доведе до себереализация и пълна свобода. Нейната цел е да се обедините с Бог, да постигнете щастие в живота си и духовно единение с всичко.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 3479

Препоръчани продукти

Коментари за Крия йога

  Подобни статии

  Супта Бадха Конасана

  Супта Бадха Конасана

  Супта Бадха Конасана Изпълнение на позата стъпка по стъпка Извършете поза Бадха Конасана. След т...
  Спирална гимнастика

  Спирална гимнастика

  Защо точно спирална гимнастика? Спиралните движения под формата на спирална гимнастика и спирална й...