Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Крипалу йога

Крипалу йога

Крипалу йога

Крипалу йога е вид Хатха йога, който съчетава традиционните пози с дихателни техники, упражнения по медитация, дълбока релаксация и осъзнаване на тялото.

Крипалу йога е разработена от Йоги Амрир Десаи, който получил своето вдъхновение от уважавания йога учител Свами Крипалжанандажи, който бил негов учител в Индия. Крипалу в буквален превод означава „да бъдеш състрадателен”. Крипалу йога е сравнително лека практика, която поставя акцента върху състраданието в ежедневието.

Крипалу йога е известна също и като йога на съзнанието. Тя не само придава значение на древните йогийски учения, но и поставя акцент върху индивидуалната вътрешна мъдрост. Следователно Крипалу йога е много ефективен метод за постигане на личностно израстване.

Основната цел на Крипалу йога е да успеете да интегрирате ума, тялото и духа си. Практикуващите смятат, че Прана, която е известна още като „жизнената сила” е уязвима към мислите и тревогите. Практикуването на Крипалу йога подобрява осъзнаването на Прана и предпазва от това да и бъде въздействано по отрицателен начин.

Практикувайки Крипалу йога вие ще постигнете умствена яснота, емоционално спокойствие и повишена концентрация и самосъзнание. По отношение на физическото здраве Крипалу йога помага за освобождаване на напрежението и намаляване на тревожността, подобрява циркулацията на кръвта и енергизира тялото.

Практикуването на Крипалу йога се състои от три етапа. Първият етап се фокусира върху правилната стойка на тялото и правилното координиране на дишането и движенията. Основната цел на първият етап е да позволи на потока от Прана да тече силно през цялото тяло.

Вторият етап поставя акцента върху медитацията, посредством която се развива концентрацията и се освобождава напрежението. Позите се правят за продължителен период от време. Капацитетът за обучение и растеж нарастват значително по време на този етап.

По време на третия етап тялото и ума са много спокойни. Той е известен като „медитация в движение”. В този етап тялото, ума и духа се обединяват в едно цяло. Движенията на тялото се извършват естествено, заради стимулирането на вашата вътрешна същност и Прана.

Тъй като Крипалу йога успява да интегрирате тялото, ума и духа тя е страхотен инструмент с който ще можете да постигнете цялостен растеж.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 3483

Препоръчани продукти

Коментари за Крипалу йога

  Подобни статии

  Супта Бадха Конасана

  Супта Бадха Конасана

  Супта Бадха Конасана Изпълнение на позата стъпка по стъпка Извършете поза Бадха Конасана. След т...
  Спирална гимнастика

  Спирална гимнастика

  Защо точно спирална гимнастика? Спиралните движения под формата на спирална гимнастика и спирална й...