Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Крипалу йога

Крипалу йога

Крипалу йога

Крипалу йога е вид Хатха йога, който съчетава традиционните пози с дихателни техники, упражнения по медитация, дълбока релаксация и осъзнаване на тялото.

Крипалу йога е разработена от Йоги Амрир Десаи, който получил своето вдъхновение от уважавания йога учител Свами Крипалжанандажи, който бил негов учител в Индия. Крипалу в буквален превод означава „да бъдеш състрадателен”. Крипалу йога е сравнително лека практика, която поставя акцента върху състраданието в ежедневието.

Крипалу йога е известна също и като йога на съзнанието. Тя не само придава значение на древните йогийски учения, но и поставя акцент върху индивидуалната вътрешна мъдрост. Следователно Крипалу йога е много ефективен метод за постигане на личностно израстване.

Основната цел на Крипалу йога е да успеете да интегрирате ума, тялото и духа си. Практикуващите смятат, че Прана, която е известна още като „жизнената сила” е уязвима към мислите и тревогите. Практикуването на Крипалу йога подобрява осъзнаването на Прана и предпазва от това да и бъде въздействано по отрицателен начин.

Практикувайки Крипалу йога вие ще постигнете умствена яснота, емоционално спокойствие и повишена концентрация и самосъзнание. По отношение на физическото здраве Крипалу йога помага за освобождаване на напрежението и намаляване на тревожността, подобрява циркулацията на кръвта и енергизира тялото.

Практикуването на Крипалу йога се състои от три етапа. Първият етап се фокусира върху правилната стойка на тялото и правилното координиране на дишането и движенията. Основната цел на първият етап е да позволи на потока от Прана да тече силно през цялото тяло.

Вторият етап поставя акцента върху медитацията, посредством която се развива концентрацията и се освобождава напрежението. Позите се правят за продължителен период от време. Капацитетът за обучение и растеж нарастват значително по време на този етап.

По време на третия етап тялото и ума са много спокойни. Той е известен като „медитация в движение”. В този етап тялото, ума и духа се обединяват в едно цяло. Движенията на тялото се извършват естествено, заради стимулирането на вашата вътрешна същност и Прана.

Тъй като Крипалу йога успява да интегрирате тялото, ума и духа тя е страхотен инструмент с който ще можете да постигнете цялостен растеж.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2859

Препоръчани продукти

Коментари за Крипалу йога

  Подобни статии

  Йога Booty Ballet

  Йога Booty Ballet

  Йога Booty Ballet съчетава в себе си йога движенията, танцови съчетания и определени пози на тялото ...
  Айенгар йога

  Айенгар йога

  Айенгар йога се фокусира върху правилното положение на тялото, за да се предотвратят болката и наран...
  Въздушна йога

  Въздушна йога

  Как ви се струва това да практикувате йога, когато сте изцяло във въздуха? Забавно но само за майст...
  Свара йога

  Свара йога

  Чувствата на космическа хармония и единство не са нещо което обикновените хора изпитват в ежедневиет...
  Гореща йога

  Гореща йога

  Горещата йога изпълнява стандартните йога асани, но помещението в което те се изпълняват е предварит...
  Дрю йога

  Дрю йога

  Дрю йогата ви осигурява физически, умствени и емоционални предимства, посредством различна последова...