Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Крипалу йога

Крипалу йога

Крипалу йога

Крипалу йога е вид Хатха йога, който съчетава традиционните пози с дихателни техники, упражнения по медитация, дълбока релаксация и осъзнаване на тялото.

Крипалу йога е разработена от Йоги Амрир Десаи, който получил своето вдъхновение от уважавания йога учител Свами Крипалжанандажи, който бил негов учител в Индия. Крипалу в буквален превод означава „да бъдеш състрадателен”. Крипалу йога е сравнително лека практика, която поставя акцента върху състраданието в ежедневието.

Крипалу йога е известна също и като йога на съзнанието. Тя не само придава значение на древните йогийски учения, но и поставя акцент върху индивидуалната вътрешна мъдрост. Следователно Крипалу йога е много ефективен метод за постигане на личностно израстване.

Основната цел на Крипалу йога е да успеете да интегрирате ума, тялото и духа си. Практикуващите смятат, че Прана, която е известна още като „жизнената сила” е уязвима към мислите и тревогите. Практикуването на Крипалу йога подобрява осъзнаването на Прана и предпазва от това да и бъде въздействано по отрицателен начин.

Практикувайки Крипалу йога вие ще постигнете умствена яснота, емоционално спокойствие и повишена концентрация и самосъзнание. По отношение на физическото здраве Крипалу йога помага за освобождаване на напрежението и намаляване на тревожността, подобрява циркулацията на кръвта и енергизира тялото.

Практикуването на Крипалу йога се състои от три етапа. Първият етап се фокусира върху правилната стойка на тялото и правилното координиране на дишането и движенията. Основната цел на първият етап е да позволи на потока от Прана да тече силно през цялото тяло.

Вторият етап поставя акцента върху медитацията, посредством която се развива концентрацията и се освобождава напрежението. Позите се правят за продължителен период от време. Капацитетът за обучение и растеж нарастват значително по време на този етап.

По време на третия етап тялото и ума са много спокойни. Той е известен като „медитация в движение”. В този етап тялото, ума и духа се обединяват в едно цяло. Движенията на тялото се извършват естествено, заради стимулирането на вашата вътрешна същност и Прана.

Тъй като Крипалу йога успява да интегрирате тялото, ума и духа тя е страхотен инструмент с който ще можете да постигнете цялостен растеж.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 3270

Препоръчани продукти

Коментари за Крипалу йога

  Подобни статии

  Дрю йога

  Дрю йога

  Дрю йогата ви осигурява физически, умствени и емоционални предимства, посредством различна последова...
  Раджа йога

  Раджа йога

  Раджа йогата буквално означава царска йога. Тя е система на йога от Патанджали и неговите Йога Сутри...
  Агни йога

  Агни йога

  Агни йога е висш синтез на всички най-висши йога практики. Основно се практикува в Индия, където се ...
  Гола аеробик йога

  Гола аеробик йога

  „Дрехите скриват много от вашата красота, но не могат да скрият некрасивите неща. Повечето хора вижд...
  Йога Нидра

  Йога Нидра

  Йога Нидра буквално означава „съня на йогите” и включва дълбоко физическо, емоционално и психическо ...
  Йога на смеха

  Йога на смеха

  Всеки знае, че ако имате някакъв проблем, смехът ще ви помогне. Ако все пак не ви помогне може да пр...