Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Йога Нидра

Йога Нидра

Йога Нидра

Йога Нидра буквално означава „съня на йогите” и включва дълбоко физическо, емоционално и психическо спокойствие, за достигане на върховно съзнание и по-голяма информираност. Йога Нидра добива по-голяма популярност през последните 40 години, благодарение на Свами Сатянанда, но е била известна на йоги и мъдреци в продължение на хиляди години.

Йога Нидра е ежедневна техника за отпускане. Осемте духовни пътя на йогата са включени в Йога Нидра от Свами Сатянада. Обикновено една Йога Нидра сесия отнема между 20 и 40 минути. Тя започва с няколко асани след което лежите по гръб в спокойна поза. Докато дишат тихо, практикуващите трябва да определят своята решимост или Санкалпа. Санкалпите могат да варират, но е препоръчително да си определите по-високи намерения.

След усвояването на Санкалпата, практикуващите започват да превъртат своето съзнание с определена последователност. Практикуващите искат да прехвърлят своята информираност от една част на тялото към друга с помощта на инструктор или със записан с диктофон говор. Фокусирането върху дихателния процес играе също много важна роля за постигане на физическа релаксация.

След това силните чувства изплуват на повърхността. Емоционалната релаксация се постига, като се справите с различните чувства или тежести, като доброволно ги изкарате на повърхността. Обикновено се използват двойки противоположности, като например удоволствие и болка. След това практикуващите трябва да визуализират обект, който е описан от техния учител.

Това ще засили самосъзнанието и ще ви помогне да повишите концентрацията си. На последно място Санкалпа е визуализацията в края на практиката на Йога Нидра. Йога Нидра се счита за най-дълбоката от всички форми на медитация. Това е така, защото дълбокото осъзнаване се постига чрез различни етапи.

Йога Нидра помага да облекчим нашето физическо и психическо напрежение, предизвикано от стреса на ежедневието. Тя ще ви помогне да се освободите от емоционалните тежести, дългогодишни страхове и разрушителни навици. Йога Нидра се използва и за пречистване на движещата сила зад кармата, която се нарича Самскара.

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 5094

Препоръчани продукти

Коментари за Йога Нидра

  Подобни статии

  Бхакти йога

  Бхакти йога

  Бхакти йогата по своето същество е предан стил йога. Това е един от най-старите видове йога и нейнит...
  Нияма йога

  Нияма йога

  Всеки вид практика има свой собствен набор от правила за това как да живеете живота си. Една от тези...
  Дхяна йога

  Дхяна йога

  Дхяна йога е един от осемтe духовни пътя на йогата. Това е седмият път на йогата, който се концентри...
  Йога на сърцето

  Йога на сърцето

  Йогата на сърцето подобрява работата на сърцето, ума и емоциите, посредством стимулиране на физическ...
  Гитананда йога

  Гитананда йога

  Гитананда йога се фокусира върху трите велики мистични източни науки – Мантра, Тантра и Янтра. Мантр...
  Сиддха йога

  Сиддха йога

  Сиддха йога е движение, което е основано от Свами Муктананда, който е хиндуистки гуру, през 70-те го...