Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Йога Нидра

Йога Нидра

Йога Нидра

Йога Нидра буквално означава „съня на йогите” и включва дълбоко физическо, емоционално и психическо спокойствие, за достигане на върховно съзнание и по-голяма информираност. Йога Нидра добива по-голяма популярност през последните 40 години, благодарение на Свами Сатянанда, но е била известна на йоги и мъдреци в продължение на хиляди години.

Йога Нидра е ежедневна техника за отпускане. Осемте духовни пътя на йогата са включени в Йога Нидра от Свами Сатянада. Обикновено една Йога Нидра сесия отнема между 20 и 40 минути. Тя започва с няколко асани след което лежите по гръб в спокойна поза. Докато дишат тихо, практикуващите трябва да определят своята решимост или Санкалпа. Санкалпите могат да варират, но е препоръчително да си определите по-високи намерения.

След усвояването на Санкалпата, практикуващите започват да превъртат своето съзнание с определена последователност. Практикуващите искат да прехвърлят своята информираност от една част на тялото към друга с помощта на инструктор или със записан с диктофон говор. Фокусирането върху дихателния процес играе също много важна роля за постигане на физическа релаксация.

След това силните чувства изплуват на повърхността. Емоционалната релаксация се постига, като се справите с различните чувства или тежести, като доброволно ги изкарате на повърхността. Обикновено се използват двойки противоположности, като например удоволствие и болка. След това практикуващите трябва да визуализират обект, който е описан от техния учител.

Това ще засили самосъзнанието и ще ви помогне да повишите концентрацията си. На последно място Санкалпа е визуализацията в края на практиката на Йога Нидра. Йога Нидра се счита за най-дълбоката от всички форми на медитация. Това е така, защото дълбокото осъзнаване се постига чрез различни етапи.

Йога Нидра помага да облекчим нашето физическо и психическо напрежение, предизвикано от стреса на ежедневието. Тя ще ви помогне да се освободите от емоционалните тежести, дългогодишни страхове и разрушителни навици. Йога Нидра се използва и за пречистване на движещата сила зад кармата, която се нарича Самскара.

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 5923

Препоръчани продукти

Коментари за Йога Нидра

  Подобни статии

  Паригхасана

  Паригхасана

  Паригхасана (Parighasana) Паригха (parigha) означава железен лост, който се използва за заключване ...
  Анджанейасана

  Анджанейасана

  Анджанейасана (Anjaneyasana) - Low Lunge Изпълнение на позата стъпка по стъпка От поза Адхо Мукх...
  High Lunge

  High Lunge

  High Lunge Изпълнение на позата стъпка по стъпка От поза Утанасана свийте колената си, вдишайте ...