Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Баланси на ръце  »  Еко Пада Коундинянасана І - поза посветена на мъдреца Коундиня

Еко Пада Коундинянасана І - поза посветена на мъдреца Коундиня

Еко Пада Коундинянасана І - поза посветена на мъдреца Коундиня

Еко Пада Коундинянасана І (Eka Pada Koundinyanasana I) - поза посветена на мъдреца Коундиня

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. Започнете от изправено положение. Първо сгънете колената си все едно, че клякате и поставете лявото коляно на пода. Завъртете лявото ходило, така че да сочи надясно и седнете на петата си. Кръстосайте дясното ходило с лявото бедро и го поставете долу до лявото коляно. Дясното ви коляно трябва да сочи към тавана.
 2. Извийте надясно лявото рамо и лявата част от талията. Поставете горната част на лявата ръка върху дясното бедро и плъзнете външната част на лявата подмишница надолу по външната страна на бедрото. Използвайте движения подобни на тази, които правите при поза Парсва Бакасана (Parsva Bakasana), за да увеличите завъртането си. Трябва да имате добър контакт между горната част на лявата ръка и външната част на дясното бедро. Поддържането на този контакт между горната част на ръката и долната част на бедрото е ключов за правилното изпълнение на позата.
 3. За да поставите ръцете  си на пода, първо изпънете левия лакът и поставете долу лявата длан (може да се наложи да се наклоните надясно, за да спуснете ръката до долу). За да поставите дясната ръка на пода внимателно повдигнете двете бедра, наклонете се още малко надясно и поставете дясната ръка на пода. Ръцете ви трябва да са равни на широчината на раменете, а средните ви пръсти трябва да са успоредни един на друг. По-голямата част от тежестта на тялото ви все още ще пада върху краката и коленете.
 4. Без да губите контакта между лявата ръка и външната част на дясното бедро, повдигнете бедрата си, така че да обърнете левия си крак и да стъпите на предната част на ходилото с повдигнати пети. След това повдигнете лявото коляно от пода, така че по-голямата част от тежестта ви да остане върху ходилото. Повдигнете бедрата си малко по-високо и започнете да измествате тежестта на тялото си. Вдигнете торса нагоре между ръцете, като средата му трябва да е успоредна на средните ви пръсти. Пренесете центъра на тежестта леко напред и свийте леко лявото коляно. След това наклонете главата и раменете леко към пода. Това трябва да помогне на десния ви крак да се повдигне във въздуха. След като десния крак е във въздуха пренесете тежестта си още по-напред, докато освободите от тежестта си левия крак. След това издишайки се повдигнете нагоре.
 5. За да завършите позата изпънете едновременно двете колена и вдишайте. Повдигнете левия крак, докато стане успореден на пода. Свийте още левият лакът и вдигнете по-нагоре десния крак. Нагласете височината на дясното рамо, така че да е в една равнина с лявото рамо. Повдигнете гърдите си и поставете торса успоредно на пода. Дишайте равномерно и задръжте позата за 20 секунди или повече, след това спуснете двата крака на пода и издишайте. Повторете позата на другата страна по същия начин, за същия период от време.

Анатомичен фокус

 • Китките

Ползи

 • Укрепва ръцете и китките
 • Тонизира корема и гръбначния стълб

Тази йога поза не препоръчва при:

 • Наранявания на китките
 • Наранявания в долната част на гърба

Съвет за начинаещи

Можете да подобрите своя баланс ако подпрете задния си крак на седалка на стол.

Подготвителни пози

 • Маричуасана І (Marichyasana I)
 • Пашасана (Pasasana)
 • Супта Падангущасана (Supta Padangusthasana)

Последващи пози

 • Утанасана (Uttanasana)
 • Адхо Мукха Шванасана (Adho Mukha Svanasana) 
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2012

Препоръчани продукти

Коментари за Еко Пада Коундинянасана І - поза посветена на мъдреца Коундиня

  Подобни статии

  Айенгар йога

  Айенгар йога

  Айенгар йога се фокусира върху правилното положение на тялото, за да се предотвратят болката и наран...
  Въздушна йога

  Въздушна йога

  Как ви се струва това да практикувате йога, когато сте изцяло във въздуха? Забавно но само за майст...
  Свара йога

  Свара йога

  Чувствата на космическа хармония и единство не са нещо което обикновените хора изпитват в ежедневиет...
  Гореща йога

  Гореща йога

  Горещата йога изпълнява стандартните йога асани, но помещението в което те се изпълняват е предварит...
  Дрю йога

  Дрю йога

  Дрю йогата ви осигурява физически, умствени и емоционални предимства, посредством различна последова...
  Раджа йога

  Раджа йога

  Раджа йогата буквално означава царска йога. Тя е система на йога от Патанджали и неговите Йога Сутри...