Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Гореща йога

Гореща йога

Гореща йога

Горещата йога изпълнява стандартните йога асани, но помещението в което те се изпълняват е предварително затоплено. При практикуването на гореща йога температурата в стаята трябва да е 35-37 градуса. Един курс по гореща йога обикновено отнема 2 часа. Топлината помага на тялото да се затопли, мускулите да се отпуснат, повишава гъвкавостта на тялото и ви предпазва от контузии. Топлината също така подобрява сърдечно-съдовата дейност и ви помага да изгорите повече калории. Горещината ви помага и да отделяте повече пот, което от своя страна помага на организма да се отърве от вредните токсини.

Какви са различията между Горещата йога и Бикрам йога

На практика разлика няма, като и двата стила използват горещи помещения за изпълнение на упражненията. Защо тогава тези две практики се наричат с различни имена?

Един от основателите на Горещата йога е Бикрам Чоудхури. Той основава йога колеж в Бевърли Хилс през 1974г. , където обучава йога инструктори на Гореща йога. След това обаче Бикрам Чоудхури завежда дело в Сан Франциско срещу йога учители по Гореща йога и печели авторските права върху 26 пози, които са били сертифицирани в неговия колеж. Това е причината тази йога практика да има две имена Бикрам йога и Гореща йога.

Ползи за здравето

Много хора започват да практикуват Гореща йога, защото искат да отслабнат и тя наистина помага в това отношение. Не трябва обаче да забравяте, че Горещата йога е упражнение не само за тялото, но и за ума. Концентрацията и медитацията, която е в основата на йогата ще ви помогне да се отпуснете и да се съсредоточите върху намаляването на стреса и подобряването на общото благосъстояние. Горещата йога още помага за:

 • Подобрява баланса
 • Увеличава гъвкавостта
 • Тонизира мускулите
 • Понижава кръвното налягане
 • Подобрява координацията

Съвети

Горещата йога е енергично упражнение, което едновременно засяга ума и тялото. Затова трябва да сте добре подготвен преди да започнете да я практикувате. Ето някои полезни съвети, преди да почнете да практикувате Гореща йога:

 • Гореща йога трябва да се практикува поне 2 часа след последното хранене.
 • Пийте много вода преди и след тренировка по Гореща йога, за да избегнете обезводняване.
 • Носете си собствена подложка и кърпа, тъй като се очаква да е изпотите обилно.
 • Изберете си удобни дрехи, които да не ви пречат при изпълнението на позите.
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 3612

Препоръчани продукти

Коментари за Гореща йога

  Подобни статии

  Дханурасана – Поза лък

  Дханурасана – Поза лък

  Дханурасана (Dhanurasana) – Поза лък Изпълнение на позата стъпка по стъпка Легнете по корем с ръ...