Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Изправени пози  »  Вирабхадрасана ІІ – Поза Войн II

Вирабхадрасана ІІ – Поза Войн II

Вирабхадрасана ІІ – Поза Войн II

Вирабхадрасана ІІ (Virabhadrasana II) – Поза Войн II

Вирабхадра е името на свиреп войн, въплъщение на Шива, който е описван с хиляда глави, хиляда очи, висок е хиляда фута и носи тигърска кожа.

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. Застанете в поза Тадасана (Tadasana), издишайте и раздалечете краката си на около 1 метър един от друг. Вдигнете ръцете си успоредно на пода и ги изпънете настрани, така че да разпънете раменете си, като дланите ви трябва да сочат надолу.
 2. Завъртете десния крак леко наляво, а левия крак 90 градуса наляво. Изравнете лявата и дясната пета, стегнете бедрата и завъртете лявото бедро навън, така че центърът на капачката на лявото коляно да е в съответствие с центъра на левия глезен.
 3. Издишайте и сгънете лявото коляно над левия глезен, така че пищяла да е перпендикулярно на пода. Ако е възможно придвижете лятото бедро успоредно на пода. Задръжте това положение, като стегнете десния си крак и притискате вътрешната част на дясното ходило силно към пода.
 4. Опънете ръцете си встрани от раменните плешки и успоредно на пода. Не накланяйте торса си над лявото бедро. Поддържайте двете страни на торса си еднакво дълги, като раменете ви са точно над таза. Притиснете леко опашната кост към пубиса. Завъртете главата си наляво и погледнете през пръстите на ръката.
 5. Останете в това положение от 30 секунди до 1 минута, след което вдишайте и излезте от позата. Повторете упражнението на другата страна за същия период от време.

Анатомичен фокус

 • Раменете

Терапевтични приложения

 • Ишиас

Ползи

 • Укрепва и разтяга краката и глезените.
 • Разтяга слабините, гърдите, белите дробове и раменете.
 • Стимулира коремните органи
 • Повишава тонуса
 • Облекчава болки в гърба, особено през второто тримесечие на бременността.
 • Действа терапевтично при синдром на карпалния тунел, плоски стъпала, безплодие, остеопороза и ишиас.

Тази йога поза не се препоръчва при:

 • Диария
 • Високо кръвно налягане
 • Наранявания на врата

Съвет за начинаещи

Когато сгъвате лявото си коляно под прав ъгъл, трябва да го направите много бързо с няколко изразителни издишвания. Вътрешната част на лявото коляно трябва да сочи към петата на ливия крак.

Вариации на позата

В описанието на позата по-горе раменете са центрирани над таза, като двете страни на торса са с еднаква дължина. Можете да наведете леко торса си встрани от левия крак, като накланяте ръцете си успоредно на горната част на раменете. Това ще помогне за разтягането на лявата страна на торса ви. След това повторете същото упражнение и на лявата страна.

Модификации и помощни средства

Ако имате проблеми с баланса в тази поза, можете да поставите един сгъваем стол от външната част на левия ви крак, като предната част на ръба на стола трябва да сочи към вас. Сгъвайки лявото си коляно, за да изпълните позата, поставете предната част на седалката на стола под лявото бедро. След това повторете упражнението по същия начин с другия крак.

Как да изпълнявате позата с партньор

Ако имате партньор той може да ви помогне да стегнете задния си крак. Кажете му да застане зад задния ви крак и да прокара въже около вътрешната част на слабините ви. След като започнете да сгъвате предното коляно, за да изпълните позата партньора ви трябва да опъне здраво въжето, като вие се съпротивлявате на това опъване посредством вътрешната част на слабините на задния крак. Ще усетите как това ще ви помогне да отворите още повече областта около слабините си.

Подготвителни пози

 • Бадха Конасана (Baddha Konasana)
 • Супта Падангущасана (Supta Padangusthasana)
 • Утхита Триконасана (Utthita Trikonasana)
 • Врикшасана (Vrksasana)

Последващи пози

 • Бакасана (Bakasana)
 • Утхита Триконасана (Utthita Trikonasana)
 • Врикшасана (Vrksasana)

Задълбочаване на позата

За да увеличите дължината и разтягането на ръцете си в тази поза, обърнете дланите и вътрешната част на лактите към пода, като в същото време сваляте раменните си плешки надолу по гърба. За да продължите въртенето на ръцете обърнете дланите си отново към пода.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 4111

Препоръчани продукти

Коментари за Вирабхадрасана ІІ – Поза Войн II

  Подобни статии

  Маласана

  Маласана

  Маласана (Malasana) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Клекнете и съберете краката си колкото...
  Гарудасана – Поза Орел

  Гарудасана – Поза Орел

  Гарудасана (Garudasana) – Поза Орел Името Гарудасана идва от Гаруда митичният цар на птиците и прев...
  Паригхасана

  Паригхасана

  Паригхасана (Parighasana) Паригха (parigha) означава железен лост, който се използва за заключване ...