Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Бхарата йога

Бхарата йога

Бхарата йога

Бхарата йога означава прецизност в подреждането. Герт Ван Льовен, който е основател и директор на института за Бхарата йога е разработил техника наречена Критично групиране, в която подвижността на гръбначният стълб е най-важната особеност.

Критичното групиране прави разлика между използването на мускулите, които се намират на повърхността на тялото (ортостатичните мускули) и двигателните мускули, които се намират в близост до гръбначният стълб и ставите. Когато стабилизираме нашата поза, посредством нашите ортостатични мускули не се проявява напрежение, но когато укрепваме нашата стабилност, благодарение на нашите двигателни мускули тялото ни се втвърдява, особено в зоната на мускулите и ставите.

„Като международен йога учител съм виждал много йога ученици от всички краища на света. При изпълнението на Асаните почти всички използват повърхностните слоеве на своите мускули, защото те са свързани със силата на волята. Може да звучи странно, но дори в Йога много ученици се привързват към любимите си пози, вместо да се опитват да се освободят от напрежението и да балансират по нов начин телата си.”

Герт Ван Льовен

Ако използвате техника за стойката на главата на специално разработен стенд за глава, почти всеки може много бързо да получи достъп до дълбокия слой на своите мускули, особено онези около гръбначният стълб. По този начин всеки който се занимава с йога ще може да стабилизира своята спокойна позиция по един активен начин.

Ван Льовен е разработил 10 основни връзки на движение в организма, които могат да се считат за основополагащи на всички Асани. Тези 10 връзки са част от по-голяма последователност на движения. Ако разбирате добре тези връзки и знаете в какъв ред да ги прилагате можете да ги адаптирате по един лесен начин към всички Асани. За да спазвате всички тези връзки е необходимо много голямо внимание, което е близко до медитацията състояние. Резултатът от този баланс е лекота на тялото, която се създава посредством специални техники на дишане.

Техниката се използва за нормални йога практики и за терапевтична йога. Ван Льовен е написал книга за това на холандски (Stop RSI , Aramith 2000). Той е обучил много хора в Холандия, Белгия, Франция, Русия и Канада. Очаква се Свободния университет в Амстердам да изследва тази нова техника. Ван Льовен управлява йога института, наречен Бхарата Йога в Амстердам.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 2791

Препоръчани продукти

Коментари за Бхарата йога

  Подобни статии

  Бадха Конасана

  Бадха Конасана

  Бадха Конасана (Badha Konasana) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Седнете с изпънати пред ва...
  Агни Стамбхасана

  Агни Стамбхасана

  Агни Стамбхасана (Agnistambhasana) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Седнете на ръба на пост...