Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Бикрам йога

Бикрам йога

Бикрам йога

Бикрам йога – 26-те пози, които се изпълняват в жегата

Бикрам йога носи името на своя основател Бикрам Чудхури, който е изучавал йога заедно с Бишну Гош, брат на Парамаханса Йогананда. Този стил йога е серия от 26 пози, които трябва да се извършват в помещение в което температурата е около 40 градуса.

Защо тази йога практика се осъществява в затоплена стая?

 • Топлината се използва, за да можете по-безопасно и по-съсредоточено да изпълнявате йога позите.
 • Тялото става по-гъвкаво в жегата и тъй като повечето пози в Бикрам йогата представляват едно физическо предизвикателство, топлината ще ви помогне да направите пози които сте си мислели, че никога няма да можете да направите.
 • Жегата също така намалява риска от наранявания, стимулира изпотяването и ви помага да се освободите от токсините в тялото ви.
 • Позите от Бикрам йогата помагат не само на мускулите ви, но и на вътрешните ви органи.
 • Всяка поза укрепва и разтяга мускулите, ставите и сухожилията, като в същото време освобождава тялото на токсините и има положителен ефект върху вътрешните органи, жлезите и нервната система.

Някои хора се обeзкуражават да практикуват йога, защото си мислят, че не са достатъчно гъвкави. Йогата не е само това да бъдеш гъвкaв, тя укрепва тялото и гръбначния стълб във всички посоки с цел да се създаде едно обединение между тялото, ума и духа. Най-важното е да правите всичко по правилния начин и да не прибързвате излишно.

Какви са ползите от Бикрам йога?

 • Бикрам йогата има за цел за разтегне и стопли мускулите, ставите и сухожилията в реда в който те трябва да бъдат разпънати.
 • Бикрам йогата ще ви направи максимално гъвкави и ще помогне на тялото ви да отдели вредните токсини.
 • Този стил йога намалява стреса и подобрява циркулацията на кръвта в тялото.
 • Практикуването на Бикрам йога може да ви помогне да отслабнете и да развиете мускули.
 • Всеки може да практикува Бикрам йога, дори хората с хронични заболявания, като артрит, диабет и болести на щитовидната жлеза. Позите на Бикрам йога намаляват симптомите и предотвратяват всякакви заболявания и поддържат тялото здраво.

Този стил йога е помогнал на своя основател Бикрам да се възстанови от сериозна контузия в коляното, която е получил, когато е вдигал тежести. Лекарите са му казали, че той никога няма да може да ходи отново. След като се консултирал със своя йога учител Бикрам подновил своите йога практики и ежедневното изпълнение на Асаните му позволило да укрепне мускулите си и да проходи отново. Освен от обикновени хора Бикрам йога се практикува и от много спортисти и холивудски знаменитости. Тя е помогнала на много хора да постигнат успехи в кариерата, като подобрят своите нива на производителност, да заздрави телата им и да им осигури по-високи енергийни нива и по-голяма психична яснота.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 5761

Препоръчани продукти

Коментари за Бикрам йога

  Подобни статии

  Поза Сфинкс

  Поза Сфинкс

  Поза Сфинкс (Sphinx Pose) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Легнете по корем със събрани кра...
  Ущрасана – Поза Камила

  Ущрасана – Поза Камила

  Ущрасана (Ustrasana) – Поза Камила Изпълнение на позата стъпка по стъпка Застанете с широко отво...
  Матсясана – Поза Риба

  Матсясана – Поза Риба

  Матсясана (Matsyasana) – Поза Риба Традиционно Поза Риба се извършва, като краката ви са в поза Пад...