PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Навеждащи напред пози

Баласана – Детска поза

Баласана (Balasana) – Детска поза

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

  1. Застанете на колене на пода. Съберете големите пръсти на краката си един до друг и седнете на петите си. След това раздалечете коленете си на разстояние малко по-голямо от ширината на бедрата.
  2. Издишайте и облегнете торса си напред между бедрата. Разширете гърба към задната част на таза и поставете пъпа между вътрешните части на бедрата. Издължете опашната кост навън от задната част на таза и повдигнете основата на черепа далеч от задната част на врата.
  3. Поставете ръцете си на пода в близост до торса с дланите нагоре и освободете предната част на раменете си към пода. Почувствайте как тежестта на предната част на раменете разширява раменните плешки.
  4. Баласана е поза за почивка. Останете в нея от 30 секунди до 1 минута. Тези, които са начинаещи в йогата могат да оставят торса си да лежи върху бедрата в продължение на 1 до 3 минути. За да излезете от позата първо изпънете предната част на торса, след това вдишайте и повдигнете опашната кост, като я притискате надолу към таза.

Анатомичен фокус

  • Бедрата

Терапевтични приложения

  • Стрес

Ползи

  • Нежно разтяга ханша, бедрата и глезените
  • Успокоява мозъка и помага за облекчаването на стреса и умората
  • Облекчава болките в гърба и врата

Тази йога поза не се препоръчва при:

  • Диария
  • Бременност
  • Наранявания на коленете

Съвет за начинаещи

Представете си, че всяко вдишване изпъва задната част на торса към тавана, като удължава и разширява гръбначният стълб. След това всяко издишване придърпва торса малко по-дълбоко в извивката между бедрата.

Вариации на позата

За да увеличите дължината на торса си изпънете ръцете напред. Повдигнете малко задните си части от петите. Докато изпъвате ръцете придвижете раменните плешки надолу по гърба. След това отново поставете задните си части върху петите.

Модификации и помощни средства

Ако изпитвате затруднения да седнете върху петите си, изпълнявайки тази поза, можете да поставите плътно одеяло между задната част на бедрата и прасците.

Как да изпълнявате позата с партньор

Ако имате партньор той може да ви помогне да оформите позата на гърба си, изпълнявайки Баласана. Партньора трябва да постави едната си ръка на вашия кръст (с пръсти сочещи към опашната кост), а другата ръка по средата на гърба ви (с пръсти сочещи към главата). Като издишате той може да ви натиска леко надолу към пода. Помогнете на партньора си да регулира натиска върху гърба ви, като му давате напътствия, но трябва да знаете, че той може да ви притиска само когато издишате.

Подготвителни пози

  • Вирасана (Virasana)

Последващи пози

Баласана е поза за почивка, която може да бъде последвана от всяка една друга Асана в йогата.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...