Назад до Баланси на ръце

Анантасана – Странична полулегнала поза с повдигнат ляв крак

Анантасана (Anantasana) – Странична полулегнала поза с повдигнат ляв крак

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

  1. Легнете на пода на дясната си страна. Притиснете силно дясната пета и огънете глезена. Използвайте външната част на крака си, за да стабилизирате позицията. Ако все още се чувствате нестабилни, подпрете ходилата си на стената.
  2. Протегнете дясната ръка напред по пода, успоредно на торса, така че да създадете една дълга линия, която започва от петите и стига до върха на пръстите на ръцете. Свийте левия лакът и поддържайте главата с дланите си. Плъзнете лакътя далеч от торса, за да изпънете мишницата.
  3. Завъртете външно левия си крак, така че пръстите на краката ви да сочат към тавана, след това сгънете и преместете коляното към торса. Протегнете се по вътрешната част на крака и хванете големият пръст на левия крак с показалеца и средния пръст. Закрепете хватката, като увиете палеца си върху двата пръста. Ако не можете да достигнете с ръка големият пръст на крака, сложете въженце около него и хванете въжето. Вдишайте и изпънете крака нагоре към тавана.
  4. Изпънатият крак вероятно ще е под ъгъл леко напред, докато горния хълбок ще слезе надолу. Стегнете кръста срещу таза, това ще създаде една своеобразна опорна точка, която ще ви помогне да преместите крака си леко назад в перпендикулярна позиция.
  5. Притиснете силно двете пети и останете в тази поза от 30 секунди до 1 минута. След това отпуснете краката, направете няколко вдишвания и се завъртете на лявата си страна. Повторете позата на другата страна за същия период от време.

Анатомичен фокус

  • Бедрата

Ползи

  • Разтяга задната част на краката
  • Разтяга страничните части на торса
  • Тонизира корема

Подготвителни пози

  • Супта Падангущасана (Supta Padangusthasana)
  • Паригхасана (Parighasana)
  • Утхита Триконасана (Utthita Trikonasana)

Последващи пози

  • Адхо Мукха Шванасана (Adho Mukha Svanasana)
Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...