Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Йога  »  Видове йога  »  Агни йога

Агни йога

Агни йога

Агни йога е висш синтез на всички най-висши йога практики. Основно се практикува в Индия, където се основава на ведическите знания. Агни означава огън. Това е наименованието на ведическия Бог на огъня. Агни се използва при традиционните ведически огнени церемонии и ритуали. Тази практика включва и контролиране на дишането и ума, което от своя страна повишава енергията Кундалини.

Агни йога,  наричана още „Учение за живата етика” е основана от Николай Рьорих и неговата съпруга Елена Рьорих. Развива се в началото на 20-ти век. Тяхната практика подчертава съзнателен растеж в ежедневния живот. Това учение все още се среща в Индия, Ню Йорк и Москва.

Това е едновременно най-древната и най-съвременна йога практика. Агни  йога е най-добрият път да опознаете себе си и да достигнете до по-високите светове. Тя подчертава радостта, красотата, любовта, знанието и щастието. Агни йога ще ви освободи от предразсъдъци, стереотипи и догмите на миналото. Последователите на този стил йога са хората, които са по-далновидни и отворени към промените.

Агни йога е допринесла много за духовното пробуждане на много хора. Нейните учения са давани за пример как да ръководите целия си живот. Основните отправни точки в ученията на Агни йога са следните:

 1. Бог – в Агни йога Бог се асоциира с безкрайността. Той бива наричан по толкова много различни начини  на различните езици, но на него може да се гледа, като майката и бащата на всичко, което съществува.
 2. Пътят към Бог. Животът на човека трябва да следва Божия път. Неговите стремежи трябва да са „огнени” и трябва да получат пълната подкрепа от Бог. Има етика, която трябва да спазвате и пороци от които трябва да се отървете.
 3. Общността. Достигането до Бог като общност е по-добре, защото ще бъдете обединени от едни и същи стремежи и убеждения. Тези общности трябва да се състоят от хора, които са верни и честни.
 4. Срещите със злото. Това се отнася за тъмната страна на нещата. За хората, които живеят в гняв, насилие и предателство. Контакта с такива сили карат хората да търсят единение с Бог.
 5. Карма – етичните грешки направени в този или в минали животи определят съдбата ви.

Това са само някои от ученията на Агни йога. Практикуването на Агни йога допринася за увеличаването на духовната осъзнатост. При този стил йога няма никакви мантри, асани или медитация. Дори няма и учител, който да ви обучава. Агни йога привлича само определен тип хора, защото е трудна за разбиране. За да можете да разберете същността и напълно трябва да бъдете много отворени и да приемете нейното пречистване и да отворите сърцето си за неговата сила.

Рейтинг: 1.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 8967

Препоръчани продукти

Коментари за Агни йога

 1. .

  Агни йогите се приличат с диктаторския режим в Северна Корея за който мисля, че е техен експеримент, продължение на експеримента им Комунизъм и не търпят никаква критика.

 2. 1.

  Не съм анонимен както правят агни йогите-Запрян Гърнев е името ми.Фейсбук страницата ми е-Zapryan Garnev

 3. 2.

  харесва ми, няма граници и си "сам" с Бога, огнено ;)

 4. 3.

  Абе какъв е тоя глупак тука където бълва само простотий
  Е то си му личи и по името-гърнев

 5. 4.

  А коя е твоята страница и име умнико?

 6. 5.

  Отговор на 05 Август 2015
  Човек не трябва да се срамува от името си пък и елементарното възпитание изисква да се представиш с името си.

 7. 6.

  БЛАГОДАРЯ ВИ ЗАПРЯНЕ! Това е моят път, но освен сус съзнанието не зная какво друго да практикувам. Бих се радвала, ако има някаква общност в България..?

 8. 7.

  Агни-йога е премахната заедно Маха Раджите.Това е робска-религия'която се практикува само от 'Лукави-хора'и авантажи.Тази Религия е забранена със Закон в Индия.Ето такива които са чели някои книги си мислят за знайковци а това са много Българи които пишат и подвеждат Елитният Български Народ'който и без това си е Роб

Подобни статии

Поза Сфинкс

Поза Сфинкс

Поза Сфинкс (Sphinx Pose) Изпълнение на позата стъпка по стъпка Легнете по корем със събрани кра...
Ущрасана – Поза Камила

Ущрасана – Поза Камила

Ущрасана (Ustrasana) – Поза Камила Изпълнение на позата стъпка по стъпка Застанете с широко отво...