Янтра йога

Янтра йога

Янтра йога произлиза от тибетска будистка традиция при която се използват движения, пози, дихателни упражнения и техники за медитация. Този стил йога наподобява много Хатха йога и Чи Гунг.

Започва да се практикува за пръв път през 8-ми век от тибетския учител Вайрочана. Използвайки Мандала този стил йога е насочена към пречистване на кармата, премахване на всичко негативно и генериране на мир. Янтра йога е холистична и медиативна техника. Тя включва използването на тялото, речта и ума. Позите и движенията помагат на тялото, докато дихателните упражнения и техниките за медитация са насочени към ума.

Думата „Янтра” идва от санскрит и може да се преведе, като „въздържание или ограничаване”. Нейният корен „Ян” означава това да придържате или поддържате същността на даден обект, а „Тра” означава да се освободите от оковите на робството. Може да се разглежда също като освобождаване от цикъла на раждания и прераждания.

Лесно е да разберете основите на Янтра йога, но може да ви отнеме цял живот, за да се усъвършенствате в това учение. Нейните техники обновяват енергиите в тялото. Янтра йога се фокусира върху пречистване и изцеление на ума, тялото и духа.

За разлика от другите видове йога, Янтра йога включва и движения. Те са подобни на позите при Хатха йога, но бързо движенията преминават в такива подобни на Чи Гунг и Тай Чи. Целта е да бъде раздвижена духовната енергия, посредством канали, което създава лечебен ефект. Ползите от Янтра йога включват балансиране на енергиите в тялото и духовното развитие.

Традиционно Янтра йога се състои от 108 движения, които включват движения на тялото, мантри, дишане и визуализация. Този вид йога помага за балансирането на физическата енергия, отпускане на тялото и съзнанието, посредством серия от упражнения.  Янтра йога има осем принципа на движения, които са свързани с осем модела на дишане, всеки от които има по пет фази. Има също така и 5 групи, които съдържат по 5 Асани (общо 25), всяка от които има 7 фази на дишането.

Всеки вид йога се фокусира върху различни области на тялото. Някои видове йога се фокусират и върху съзнанието, дишането и т.н. Практикувайки даден вид йога вие можете да извлечете един куп ползи. Бъдете в равновесие със себе си и със всички около вас, за да не се отклоните от пътя към постигането на вътрешен мир.

5.0, 1 гласа
прегледи 2457

Препоръчани продукти

loading...

Подобни статии

Дрю йога

Дрю йога

Дрю йогата ви осигурява физически, умствени и емоционални предимства, посредством различна последова...

Раджа йога

Раджа йога

Раджа йогата буквално означава царска йога. Тя е система на йога от Патанджали и неговите Йога Сутри...

Агни йога

Агни йога

Агни йога е висш синтез на всички най-висши йога практики. Основно се практикува в Индия, където се ...

Гола аеробик йога

Гола аеробик йога

„Дрехите скриват много от вашата красота, но не могат да скрият некрасивите неща. Повечето хора вижд...