PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Основи на йога

Духовните аспекти на йога, които западните общества често пренебрегват

През последните години практикуването на йога се превърна в изключително популярна форма на физическа активност и релаксация. Редовното практикуване на йога води до редица ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Тя носи повече здравина и гъвкавост за тялото и повишава значително способността да се концентрираме и фокусираме.

Това, на което повечето хора не обръщат внимание са духовните учения, които са в основата на тази древна практика. Йога е нещо много повече от физически упражнения, противно на разбиранията на повечето хора от западните общества. Няма нищо лошо в това да извършвате само физическите упражнения на йога, но е важно да разберете корените и произхода на това древно учение, за да извлечете пълните ползи от практикуването на йога. В настоящата статия ще разгледаме някои от аспектите на йога, които в голяма степен са позабравени днес, най-вече от западния свят.

Западното възприемане на йога

Както бе споменато по-горе западния свят разглежда йога преди всичко откъм физическата страна на практиката и почти не обръща внимание на останалите също толкова важни аспекта на йога. Йогата навлиза в западния свят в края на 19-ти век, когато Свами Вивекананда, индийски гуру и майстор по йога, създава учебни центрове на запад. В началото Вивекананда привлича вниманието на много изтъкнати творци и учени.

Никола Тесла например е бил добре запознат с древните практики и връзките им с науката. Той е използвал санскритски думи като „Акаша“ и „Прана“, за да опише енергията и материята, които съществуват около нас. Малко хора знаят, че Тесла се е срещал със Свами Вивекананда, който е бил един от най-известните и влиятелни духовни лидери на философията на Веданта (една от шестте школи на индуистката философия) и йога.

Йогата става все по-популярна практика в западния свят. Въпреки повишения интерес обаче, продължава да се разглеждат преди всичко физическите аспекти на йога, а нейните духовни корени до голяма степен остават пренебрегнати и забравени. Истинската цел на йога е да се достигне до едно състояние на проницателност.

Истинската същност на йога

Има няколко основни духовни практики, които подпомагат отварянето на големите големите енергийни центрове в тялото и подобряват цялостно енергийния поток в организма. Не е задължително да изпълнявате физическите упражнения на йога, за да можете пълноценно да се насладите на енергийните ползи от това древно учение.

Така например във втората книга на Йога Сутрите, написани от индийския мъдрец Патанджали преди около 2 хиляди години са описани 8-те основни пътя на йога:

Първият път е Яма – избягване на вредното поведение. Това включва насилие, нараняване, лъжа, кражба, сладострастие и алчност. Казано с други думи това означава налагане на етичен модел на поведение.

Вторият път е Нияма – развиване и насърчаване на определено поведение. Това включва фокусиране, преданост, дисциплинираност, непреклонност, чистота и самообучение.

Третият път е Асана – развиване на физическите пози. Те са предназначени за подпомагане на ума и тялото. Развиват устойчивост, гъвкавост и здравина на тялото. Основната цел на асаните е да подготви тялото за изпитанията свързани с дългосрочното практикуване на медитация.

Четвъртият път е Пранаяма – съзнателни дихателни техники. Те подпомагат допълнително ума в опитите да се съсредоточи и концентрира и енергизират цялото тяло.

Петият път е Пратяхара – ограничаване на фокуса само върху един обект на внимание. Концентрацията помага на ума да се фокусира върху вътрешните обекти на внимание. По този начин се насърчават едни още по-спокойни нива на ума.

Шестият път е Дхарана – развиване на стабилна и устойчива концентрация. Драхана в буквален превод означава „да държи“. Става въпрос за задържане на вниманието върху един обект на мисълта. Този вид концентрация е подобна на тази, която изпитваме по време на силно фокусиране върху някоя интелектуална работа.

Седмият път е Дхяна – развиване на по-продължителна концентрация върху даден обект, с по-високи нива на задълбоченост и по-висока и продължителна бдителност. Това състояние често се асоциира с медитацията.

Осмият път е Самадхи – сливане или мистична абсорбация с обекта на внимание. В това състояние разграниченията между обект и субект се размиват. Това съзнание често се описва като възторжено. Това е едно състояние на супер яснота, придружено от силно, неуловимо за сетивата удоволствие.

Както можете да видите от изброените по-горе неща, практикуването на йога включва много неща и само някои от основните пътища в йога са свързани с физическите упражненията и асаните. Освен това нещата очертани тук са само част многообразните учения описани във втората книга на Йога Сутрите. Има още толкова много неща, но настоящата статия има за цел само да ви въведе в многообразния и сложен свят на йога и да акцентира върху факта, че йога е нещо много повече от практикуването само на физически упражнения.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...