Гола аеробик йога

Гола аеробик йога

„Дрехите скриват много от вашата красота, но не могат да скрият некрасивите неща. Повечето хора виждат в дрехите свобода, чрез която могат да изразят себе си, но за някои те са ограничение” – Халил Джубран „Пророчеството”.

Ако Джубран беше жив днес той със сигурност щеше да се застъпи за Голата аеробик йога, която се практикува днес, но е подложена на много критики. Този стил йога се отнася до извършването на йога пози и упражнения без дрехи. Тази форма на йога дава възможност за по-голяма гъвкавост при движенията. Освен това, когато нямаме дрехи в които да се скрием ние помагаме на ума си да се фокусира върху настоящето, когато практикуваме йога. Това състояние на ума е много важен елемент от йогата.

Голата аеробик йога e привлекателен и смислен начин за практикуване на йога, но тя се счита за неприемлива в някои култури и общества.

Някои смятат, че носенето на дрехи е един вид изкуство като цяло и в частност за йогата. За тях дрехите са продължение и израз на съзнанието на човека и неговата индивидуалност. Практикуващите йога, които принадлежат на тази парадигма правят съзнателен избор какви дрехи да носят по време на изпълнение на упражненията. Практикуването на йога гол, обаче се смята за нарушаване на мярката за благоприличие в повечето общества, а някъде тази тема дори е табу.

От друга страна има култури и общества, които виждат голото тяло, като форма на изкуство. Според тях тялото трябва да бъде оставено само да изразява себе си, а не да бъда обвивано в дрехи, които на всичкото отгоре могат да доведат до развитието на вредни бактерии по кожата. Ясно е, че Халил Джубран е имал такива виждания относно голотата на тялото.

Хората, които вече практикуват Гола аеробик йога, знаят, че тя може да им донесе невероятни преживявания. Каролин Зинко от Сан Франциско е наблюдавала 5 жени и 4-ма мъже по време на сесия на Гола аеробик йога. След упражненията единия от мъжете споделил, че му харесва „уязвимостта от това да се практикува без дрехи”. Една от жените пък изразила мнение, че голата йога и харесва, защото няма конкуренция сред групата, относно екипировката. Друг мъж споделил, че голотата му помага да се концентрира и му помага да свърже тялото, духа и ума си заедно. Това както знаем много добре е една от основните цели на йогата.

Някои хора харесват чисто физическите предимства на голата йога. Тя дава възможност да се вижда по-добре правилното позициониране на тялото и по-лесно да се коригират йога позите. Не всички хора имат еднакво отношение към Голата аеробик йога, но както и другите форми на йога тя ни помага да обединим тялото и ума си към трансцендентност.

Препоръчани продукти

loading...

Подобни статии

Раджа йога

Раджа йога

Раджа йогата буквално означава царска йога. Тя е система на йога от Патанджали и неговите Йога Сутри...

Агни йога

Агни йога

Агни йога е висш синтез на всички най-висши йога практики. Основно се практикува в Индия, където се ...

Йога Нидра

Йога Нидра

Йога Нидра буквално означава „съня на йогите” и включва дълбоко физическо, емоционално и психическо ...

Йога на смеха

Йога на смеха

Всеки знае, че ако имате някакъв проблем, смехът ще ви помогне. Ако все пак не ви помогне може да пр...